10 Metode de a Deveni un Jucator de Fotbal American Mai Bun

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

football-in-grass-640x250

Translations of this article are also available in the following languages:BosanskiDanskDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarNederlandsNorskPortuguêsSrpski

De: Travis Brody
Tradus de: Mihai-Tudor Grigoras

 

Ca sportiv, nu simti vreodata ca ti-ai atins potentialul maxim, indiferent de nivelul tau de pricepre. Acesta este un aspect grozav nu doar al fotbalului american, dar al practicarii oricarui sport: poti intotdeauna sa-ti depasesti limitele dincolo de nivelul la care te gasesti. Corpul si mintea omenesti sunt capabile de performante uimitoare iar sportul ne ofera sansa de a ne canaliza dezvoltarea personala intr-un mod tangibil si pozitiv. Iata cele mai importante metode pentru a deveni un jucator mai bun de fotbal american:

1. Repetitia e mama invataturii

Exista metode nenumarate pentru a-ti imbunatati calitatea jocului, dar cea care are impactul maxim este de a-ti practica efectiv sportul preferat. Malcom Gladwell, autorul lucrarii “Outliers: The Story of Success” (Oameni exceptionali: Povestea succesului lor – n.tr.) (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT) a petrecut ani pentru a cerceta numitorii comuni ai unora dintre cei mai de success oameni din lume. Potrivit lui Gladwell, cheia reusitei in orice domeniu este indeplinirea repetata a unei sarcini specifice pentru un total de aproximativ 10.000 de ore. “Regula celor 10.000 de ore”, asa cum a ajuns sa fie cunoscuta, poate fi aplicata in mod direct practicarii unui sport pentru a atinge un nivel inalt de performanta. Petrecand destul timp pe teren, poti ajunge un fenomen in competitia in care activezi si vei obtine respectul colegilor tai pentru indemanarea ta si pentru cat esti de dedicat sportului practicat.

In primul rand, nu lipsi de la nici un antrenament al echipei tale. Daca ajungi mai devreme la antrenamente si reusesti sa te antrenezi suplimentar, vei obtine un avantaj asupra coechipierilor tai si le vei transmite antrenorilor ca esti dedicat echipei si dorintei de a iti atinge potentialul maxim. Te poti intalni cu unii colegi si inafara orarului de antrenament pentru a-ti antrena deprinderile: receptionarea paselor, blocarea adversarului, aruncarea de pase, acoperirea zonelor de joc si placarea adversarului sunt doar unele din lucrurile pe care le poti face. Daca nu-ti gasesti un partener, antreneaza-te singur. Orice pozitie de joc are elemente care pot fi exersate individual. Coordonatorii de joc (quarterbacks) isi pot exersa jocul de picioare si miscarile specifice. Atacantii care receptioneaza pasele (receivers) isi pot exersa rutele alergate si tehnica de lansare in sprint. Oamenii de linie (linemen) isi pot exersa miscarea de pornire de la inceputul fiecarei faze, jocul de picioare si miscarile bratelor. Jucatorii defensivi din pozitiile speciale (defensive backs) isi exerseaza miscarea de deplasare cu spatele si atacarea balonului…si exista multe alte deprinderi de exersat. Astfel, intrebarea nu este ce se poate face, ci mai degraba cat de dedicat esti pentru a-ti imbunatati nivelul.

2. Invata regulile de joc

De fiecare data cand o transformare sau o degajare cu piciorul sunt deviate, unii jucatori nu stiu ce trebuie sa faca – sa recupereze balonul si sa fuga cu el? Sa-l lase sa cada la pamant? Ce se intampla daca echipa adversa il recupereaza? Chiar unii jucatori din Liga Profesionista de Fotbal din SUA (NFL) nu cunosc anumite reguli ale jocului, iar pentru ei acest sport este o profesie. Daca te indoiesti de acest aspect, cauta sa vizionezi controversata conferinta de presa a lui Donovan McNabb dupa meciul egal terminat cu scorul de 13-13 al echipei Philadelphia Eagles impotriva celor de la Cincinnati Bengals din 2008, in timpul careia acesta recunoaste ca nu era constient de faptul ca un joc de fotbal american se poate termina la egalitate. Un moment destul de jenant pentru un jucator profesionist.

O cunoastere mai buna a regulilor decat adversarul tau poate face diferenta dintre o victorie sau o infrangere. Asigura-te ca esti la curent cu regulile jocului astfel incat sa eviti astfel de situatii. Majoritatea competitiilor din Europa se desfasoara dupa regulile NCAA (regulile folosite de majoritatea colegiilor din SUA si Canada), asa ca verifica periodic Regulile NCAA pentru a evita lipsurile din cunostintele tale cu privire la acestea. Si nu uita, sa cunosti regulile inseamna sa le cunosti integral.

3. Ridica, ridica, ridica

Toti stim ca timpul petrecut in sala de forta te va face mai puternic si mai rapid. Concentreaza-te asupra dezvoltarii fortei si masei musculare si mai putin asupra aspectului estetic. Nu pot sa-ti spun cu cati sportivi care aratau ideal am jucat acest joc iar acestia nu erau deloc capabili sa-si blocheze adversarul sau sa-l placheze. Te antrenezi pentru fotbal, nu pentru o parada de moda.

Tim Ferris, autorul lucrarii “The 4-Hour Body” (Corpul obtinut in 4 ore – n.tr) (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT), recomanda sa te concentrezi asupra unui concept denumit “doza minima eficienta”. In loc sa efectuezi 4 sau 6 repetari ale aceluiasi exercitiu fizic, el sugereaza sa accentuezi efortul depus cu mai mult de 8 repetari, pana cand nu mai esti capabil sa impingi greutatea folosita, acesta fiind minimul necesar pe care trebuie sa-l ridici ca sa vezi rezultatele pe care iti doresti sa le obtii. In acest fel obtii 80 la suta din valoarea antrenamentului cu doar 20 la suta de timp si efort.

Asigura-te ca iti stabilesti un plan solid de antrenament si ca-ti notezi detalille antrenamentelor. Aceasta deprindere iti va permite sa-ti urmaresti progresul si iti va oferi un sentiment de implinire de fiecare data cand iti depasesti performantele anterioare. Nici un obiectiv nu poate fi atins fara un plan serios si realist care sa te duca spre indeplinirea acestuia.

4. Dieta

Multi nutritionisti apreciaza ca alimentatia este responsabila pentru 80% din cresterea masei muscular in timp ce antrenamentul doar pentru 20%. Daca nu ai grija ce mananci, este putin probabil sa obtii rezultatele pe care le doresti. Proteina este vitala pentru cresterea musculara si exista posibilitatea ca dieta ta sa nu contina indeajuns.

Dr. James Meschino, un specialist renumit in diete si regimuri medicale si dezvoltarea masei musculare sugereaza o formula simpla pentru a-ti calcula nevoia zilnica de proteina. Oamenii cu o activitate fizica medie, care se antreneaza de 5-7 ori pe saptamana, incluzand ridicarea de greutati de 3-4 ori pe saptamana, trebuie sa-si multiplice greutatea lor in kilograme cu 1,3 pentru a obtine necesarul zilnic de proteina in grame. Oamenii care se angajeaza in activitati fizice avansate care includ 5-7 antrenamente saptamanale si cel putin o ora pentru ridicarea de greutati de cel putin cinci ori pe saptamana, trebuie sa-si multiplice greutatea in kilograme cu 1,5 pentru a obtine acelasi necesar zilnic de proteina. In cele din urma, sportivii de elita vor folosi aceeasi metoda, insa cu factorul 1,7 de multiplicare pentru a-si maximiza cresterea masei musculare. Stati departe de alimente procesate, cofeina si zaharuri. Consumul de carne este acceptabil, dar sa fiti constienti ca nu toate tipurile de carne ofera aceeasi cantitate de proteina per calorie consumata. Carnurile slabe precum cea de pui sau curcan ofera un aport mai mare de proteina cu mai putine calorii, in schimb ce carnurile grase ca si cea de vita sau porc au un continut mult mai ridicat de calorii. Jucatorii care ocupa pozitiile de indemanare dintr-o echipa de fotbal american, respectiv atacantii care receptioneaza mingea (receivers), jucatorii defensivi din pozitiile speciale (defensive backs) si coordonatorii de joc (quarterbacks) ar trebui sa se concentreze asupra acumularii de masa musculara supla, bine definita (continut ridicat de proteina si redus de calorii), in timp ce oamenii de linie si jucatorii defensivi din spatele liniei (linebackers) trebuie sa devina cat mai masivi si sa adauge masa musculara bruta (continut inalt de proteine si de calorii). Acelasi Tim Ferriss cu “The 4-Hour Body” (Corpul obtinut in 4 ore – n.tr) (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT) ofera cea mai buna lucrare scrisa despre acest subiect.

5. Studiaza inregistrari video

Payton Manning este unul dintre cei mai valorosi jucatori din acest sport pentru un motiv – el nu e un atlet deosebit, ii lipseste viteza, forta bratului sau este sub media existenta la coordonatorii de joc din Liga Nord-Americana (NFL) si in comparatie cu alti coordonatori ca si Tom Brady, Drew Brees si Aaron Rodgers, Payton nu este nici foarte precis in aruncarea mingii. Cu toate astea, nimeni nu pune la indoiala modul in care Payton se pregateste pentru jocuri sau in care el intelege jocul. Aceasta stiinta a jocului este obtinuta in mare parte prin lungul timp pe care Payton l-a petrecut studiind filmari. Payton isi studiaza propriile jocuri si antrenamentele filmate, dar si filmari cu jocurile adversarilor pe care urmeaza sa ii intalneasca. Acest lucru il face superior la nivel mental fata de aproape orice adversar pe care il intalneste pe terenul de joc.

Studierea de filmari iti permite sa inveti din greselile tale si sa vezi lucrurile din alta perspectiva. Poti de asemenea sa inveti tehnici noi sau miscari speciale de la alti jucatori. Malcolm Gladwell spunea ca “succesul inseamna talent plus pregatire”. Roaga-ti antrenorii sa-ti dea o copie a filmarilor pe care le folosesc ei cu antrenamentele sau jocurile si incearca sa te auto-evaluezi. Daca echipa ta nu si-a stabilit inca o strategie eficienta pentru a produce inregistrari video, ajuta-i sa puna una in practica, incearca sa devii parte a unei solutii.

6. Antrenamentul specific pozitiei de joc

Asigura-te ca ai identificat deprinderile specifice care sunt necesare pozitiei pe care evoluezi. Daca esti un om de linie ofensiva (offensive lineman), sunt apreciate in primul rand forta fizica, talia mare, rezistenta si mentalitatea de a lupta pentru echipa. Daca esti un jucator defensiv de pe o pozitie speciala (defensive back), vei avea nevoie de picioare iuti, viteza, instincte bune si o memorie buna pe termen scurt. Indiferent unde te antrenezi, in sala sau daca iesi la o alergare, asigura-te ca tot ceea ce faci se concentreaza in jurul acestor deprinderi specifice.

Oamenii din linie (linemen) alearga rar o distanta mai lunga de 20-30 de yarzi (1 yard = 0,91 m n.tr.) intr-o faza de joc, deci capacitatea de a alerga 8 kilometri nu va fi foarte valoroasa pentru aceasta pozitie. Coordonatorii de joc (quarterbacks) nu sunt pusi in situatia sa placheze un adversar decat in cazuri exceptionale, astfel ca participarea la exercitii de placaj va fi prea putin eficienta pentru aceasta pozitie. Daca reusesti sa te concentrezi asupra setului de deprinderi valoroase pentru pozitia in care joci vei preveni accidentarile de joc si iti vei folosi eficient tot timpul pe care il ai disponibil ca sa fii cat mai bun posibil in pozitia in care joci. E important sa fii cat mai eficient posibil cu timpul si efortul pe care le investesti.

7. Somn suficient

90% din procesele de vindecare ale corpului tau au loc in timp ce dormi, iar acest aspect este vital in timpul sezonului competitional, in special in noaptea dinaintea unui joc. Consumul de alcool intrerupe ciclul de somn al corpului uman, precum si producerea de testosteron, care este benefica pentru acumularea de masa musculara si energie. In ziua meciului ai nevoie de cat mai mult din amandoua. Testosteronul este generat din colesterol, care la randul lui este sintetizat de corp intre 4 si 6 dimineata. Pastrarea unui program regulat de somn si efectuarea unor cicluri complete de somn vor permite corpului tau sa se recupereze si sa-ti puna la dispozitie energia de care ai nevoie ca sa sustii urmatorul joc.

8. Joaca impotriva unor adversari mai buni ca tine

Una dintre cele mai bune metode de a-ti imbunatati jocul este sa ridici nivelul acestuia in sens propriu. Exista multe variante de a juca de o maniera creativa impotriva unui adversar mai valoros ca tine. Daca esti junior, roaga-l pe antrenorul principal al echipei de seniori sa iti permita sa iei parte la antrenamentele seniorilor. Chiar daca vei participa doar la antrenamentele lor, sa practici sportul impotriva unor jucatori care sunt mai mari, mai rapizi si mai puternici decat tine te va forta sa iti ridici deprinderile la nivelul lor ca sa poti sa concurezi cu ei. Poti chiar sa te gandesti sa joci pentru o echipa dintr-o divizie superioara din tara ta sau in alta tara care are un nivel mai inalt al calitatii jocului. Exista jucatori olandezi, austrieci sau spanioli care joaca in Germania. Daca chiar vrei sa-ti depasesti limitele, ia in considerare posibilitatea de a petrece un semestru sau un an in Statele Unite si inscrie-te in echipa de fotbal a scolii la care vei studia.

In toate aceste situatii, cu cat vei juca mai mult impotriva celor mai buni, cu atat mai bun vei deveni.

9. Antreneaza-ti rezistenta

In ultimul sfert al unui joc, jucatorii evolueaza la 85-90% din capacitatea lor normala. Imagineaza-ti ca ai putea sa-ti mentii capacitatea de efort la 100% pe tot parcursul unui joc. Asta ar insemna ca ai beneficia de un avantaj semnificativ in perioada decisiva a unui joc, cea in care rezultatul majoritatii infruntarilor este decis. Daca reusesti sa iti mentii un nivel ridicat de rezistenta aproape de sfarsitul unui joc, vei evolua la cu totul alt nivel decat toti ceilalti jucatori din teren, vei avea un nivel superior de concentrare iar antrenorii tai vor inclina sa ceara o schema de joc care sa te scoata in evidenta si prin care vei putea sa castigi increderea co-echipierilor tai intr-un moment decisiv al jocului.

Depune eforturi pentru a ajunge in forma fizica necesara unui joc desfasurandu-ti antrenamentele la intensitatea din timpul jocului. Cu cat vei juca mult la viteza unui meci competitional, cu atat corpul tau va fi mai pregatit pentru rigorile fizice ale unui joc de fotbal american. Fa sprinturi de 40 de yarzi dupa antrenament, exerseaza mai mult prinderea mingii din lansarea de incepere a unui atac (snap) si alearga mai multe rute ofensive. Fa orice ca sa fii gata in ziua meciului.

10. Cere feedback

Intreaba-ti antrenorii despre nivelul la care joci. Avantajul unei pareri obiective este ca cel care ti-o transmite vede lucruri pe care tu probabil nu le observi. Iti vei exprima si aprecierea pentru parerea lor si le vei transmite ca esti concentrat la a deveni un jucator mai bun si vei face o impresie puternica in ochii oricarui antrenor. In plus, vei invata multe despre punctele slabe si cele tari ale jocului tau si vei castiga incredere precum si obiective asupra carora sa te concentrezi.

 

Care sunt gandurile tale cu privire la aceasta lista? Ai avea ceva de adaugat la cele de mai sus sau ai fi inclus alte puncte pe lista? Haide sa discutam in sectiunea de comentarii de mai jos.