10 tanács, hogy job amerikai futball játékossá válj

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

football-in-grass-640x250

Translations of this article are also available in the following languages:BosanskiDanskDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoNederlandsNorskPortuguêsRomânăSrpski

 

Írta: Travis Brody
Fordította: Botond Szűcs 
Szerkesztette:
Tamás Sziklai

Sportolóként sosem fogod úgy érezni, hogy mindent elértél, amit a képességeid engedtek, ez az érzés független attól, hogy milyen szinten versenyzel. Az összes sportban, így az amerikai futballban is az az egyik legnagyszerűbb dolog, hogy mindig feszegetheted a határaidat. Az emberi test és szellem kiemelkedő teljesítményre képes, a sport csak egy lehetőséget ad a személyes képességeink pozitív módon történő összemérésére.

Íme, tíz tanács, melyek segítenek abban, hogy jobb amerikai futball játékossá válhass:

1. Gyakorlat teszi a mestert

Rengeteg mód van arra, hogy a játékodon javíts, de a játék az, ami a legnagyobb fejlődést eredményezi. Malcolm Gladwell, a Kivételesek: A siker másik oldala (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT/BR) című könyv szerzője éveket töltött a világ legsikeresebb emberei között a sikerük közös nevezőjét kutatva. Gladwell szerint a siker kulcsa, legyen szó bármilyen területről, a hozzávetőleg tízezer gyakorlattal töltött óra. A „tízezer órás szabály” azóta ismertté vált, és a sport területén is alkalmazható a kiemelkedő sportolói teljesítmény eléréséhez. Ha elég időt töltesz a pályán, igazi fenoménná válhatsz a ligádban, a társaid is elismernek majd technikai tudásodért és elkötelezettségedért.

A legfontosabb, hogy sosem hagyj ki egy csapatedzést sem. Az edzések előtti extra munka nem csak a csapattársaiddal és ellenfeleiddel szemben jelent előnyt, de megmutatja az edzőidnek is, hogy elhivatott vagy a csapat felé és a lehető legjobb játékossá szeretnél válni. A tervezett edzésidőn kívül összefuthatsz egy csapattársaddal és különféle képességeket fejleszthetsz, ezek közül néhány dolog: elkapás, blokkolás, passzolás, passzvédekezés, szerelés. Partner nélkül is találj időt az edzésre. Minden posztnak vannak olyan elemei, melyeket egyedül is lehet gyakorolni. Az irányítók javíthatják a lábmunkájukat, a dropot és a futási képességeiket, az elkapók dolgozhatnak az útfutásukon, az induláson, a falemberek az első lépésükön, lábmunkájukon, kézhasználatukon, a passzvédekező játékosok a hátrafelé mozgásukon, a labdára indulásukon, és még sorolhatnánk. A kérdés nem az, hogy mit lehet megcsinálni, hanem az, hogy mennyire vagy elhivatott a fejlődés mellett?

2. Tanuld meg a szabályokat

Sokszor megtörténik, hogy egy mezőnygólt, vagy puntot blokkolnak. Néhány játékos egyszerűen nem tudja, mit kell ilyenkor tennie. Vegyem fel a labdát és fussak vele? Hagyjam? Mi történik, ha az ellenfél szerzi meg a labdát? Még az NFL-ben is van néhány játékos, akik nincsenek tisztában a játék egyes szabályaival, annak ellenére, hogy az a munkájuk. Ha nem hiszitek el, nézzétek meg Donovan McNabb hírhedt nyilatkozatát a Philadelphia Eagles Cincinatti Bengals elleni 2008-as 13-13-as döntetlenje után, melyben beismerte, hogy fogalma sem volt róla, hogy egy meccs döntetlennel is véget érhet. Ez aztán a ciki!.

Győzelem és vereség közötti különbséget jelenthet, ha az ellenfelednél jobban ismered a szabályokat. Légy mindig naprakész a szabályokkal, így elkerülheted a kellemetlen helyzeteket. A legtöbb európai liga az NCAA szabályokat használja, így az NCAA szabálykönyvet érdemes elolvasni. Fontos, a szabályok ismerete az ÖSSZES szabály ismeretét jelenti!

3. Emelj súlyt, emelj súlyt, emelj súlyt

Mindannyian tudjuk, hogy a konditeremben töltött idő nagyobbá és gyorsabbá tesz. A figyelmed középpontjában az erő és a tömeg álljon, ne foglalkozz a külsőségekkel. Rengeteg sráccal játszottam együtt, akik izmosnak néztek ki, de nem voltak képesek megcsinálni egy blokkot vagy szerelést, akkor sem, ha az életük múlt rajta. Az amerikai futball miatt edzel, nem azért, hogy úszónadrág versenyen vegyél részt.

Tim Ferris a „4 órás test” (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT/BR) című könyv szerzője, a „minimális hatékony dózisra” koncentrál. Az egyetlen gyakorlatból álló 4-6 szettes edzés helyett az egy szettes 8+ ismétlésszámú, maximális súllyal történő edzést ajánlja, aminek a végén már nem tudod mozgatni a súlyt – ez a minimum ahhoz, hogy eredményeket érj el. Ezzel az edzésmódszerrel a teljes edzésérték 80%-át kapod úgy, hogy a teljes edzésidő és belefektetett energia 20%-át használod.

Legyen terved és minden részletét írd le az edzéseidnek, így könnyebb lesz követni a fejlődést, minden nap jó érzéssel fog eltölteni, ha személyes legjobbat érsz el. Egyetlen célt sem lehet elérni megfelelő és valós terv nélkül.

4. Figyelj az étkezésedre

Kutatások bizonyítják, hogy az étrend felelős a teljes izomnövekedés 80%-ért, míg az edzés mindössze 20%-ért. Ha nem figyelsz oda arra, mit teszel a testedbe, nem valószínű, hogy eléred azokat az eredményeket, amiket szeretnél. Az izomnövekedés szempontjából a fehérje alapvető fontosságú, és valószínűleg nem viszel be elég fehérjét az étkezéseid során. Dr. James Meschino az egészséges étkezés egyik elismert szakembere egyszerű egyenletet ajánl a megfelelő fehérjebevitel kiszámítására. A közepesen aktív emberek, akik heti 5-7 alkalommal edzenek, heti 3-4 súlyzós edzéssel, a kg-ban mért testtömegüket szorozzák meg 1,3-al (fontban mérve 0,6-al) és fogyasszanak annyi gramm fehérjét naponta, amennyi az eredmény. Azoknak, akik jóval aktívabbak, 5-7 edzéssel hetente, több mint 5, legalább egy órás súlyzós edzéssel, azok a kg-ban mért testtömegüket szorozzák meg 1,5-el (fontban mérve 0,7-el) és az így kapott eredményt használják. Végül az elit sportolók a kg-ban mért testtömegük 1,7 szeresének (fontban mérve 0,8) megfelelő grammnyi fehérjét fogyasszanak naponta, hogy maximalizálják az izomnövekedésüket.

Az erősen feldolgozott ételektől, a koffeintől és a cukortól tartózkodnotok kell. A húsfogyasztás jó, de nem minden hús tartalmaz ugyanannyi fehérjét kalóriánként. A sovány húsok, mint a csirke és a pulyka több fehérjét jelent kevesebb kalóriabevitel mellett, míg a zsírosabb húsok, mint a marha-, vagy sertéshús sokkal magasabb kalóriatartalmúak. A labdával sokat találkozó játékosok, mint az elkapók, a defensive backek, futók, irányítók elsősorban a zsírmentes testtömeg növelésére koncentráljanak (magas fehérjetartalmú/alacsony kalóriatartalmú ételek), míg a falemberek és linebackerek célja a tömegnövelés (magas fehérjetartalmú/magas kalóriatartalmú ételek) legyen. Egyszóval a „4 órás test” (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT) a legjobb témában íródott mű.

5. Nézz filmet

Oka van annak, hogy Peyton Manning az egyik legjobb játékos volt. Nem kiemelkedő atléta, nincs igazán sebessége, az NFL irányítók között átlagon aluli a dobóereje, nem is túl pontos, legalábbis olyan játékosokkal összehasonlítva, mint Tom Brady, Drew Brees vagy Aaron Rodgers. Ugyanakkor senki sem kérdőjelezi meg Peyton felkészültségét és tudását. Ezt az órákig tartó filmnézéssel éri el. Tanulmányozza a saját meccsfelvételeit, edzésvideóit, illetve a soron következő ellenfél meccsfelvételeit is. Ez a felkészülés mentálisan minden pályán lévő játékos fölé emeli.

A filmnézés során tanulhatsz hibáidból, láthatod ezeket más perspektívából, de más játékosoktól is elleshetsz új technikákat és mozdulatokat. Ahogy Malcolm Gladwell mondja: „A teljesítmény tehetség plusz készülés.” Kérd meg edzőidet, hogy adják oda az edzésen felvett videókat vagy meccsvideókat, így értékelheted magad. Ha a csapatodnak nincs filmezési rendszere, segíts megvalósítani azt, legyél részese a megoldásnak.

6. Eddz a posztodnak megfelelően

Légy tisztában a pozíciód legfontosabb képességeivel. A támadófal tagjaként az erő, méret, keménység és csapatjátékos mentalitás mindenek felett áll. Passzvédekezőként a gyors láb, a sebesség, a jó ösztönök és a rövid távú memória a legfontosabb. Mindegy, hogy a konditeremben vagy, esetleg futsz, mindig legyen a szemed előtt, hogy a posztodnak megfelelő képességeket fejleszd. A falemberek ritkán futnak 20-30 yardnál többet, egy-egy játék során, így egy 5 km-es futás nem igazán értékes számukra. Az irányítók ritkán szerelnek, így a szerelés gyakorlása számukra csak minimálisan hatékony. A posztodnak fontos képességek edzésével csökkentheted a sérüléseket és minden idődet arra fordíthatod, hogy a posztodon a legjobb játékossá válj. A lehető leghatékonyabban kell kihasználnod a rendelkezésre álló idődet és energiádat.

7. Aludj eleget

A tested a gyógyulási folyamatok 90%-át alvás közben végzi. Ez létfontosságú a futball szezon közben, talán a meccsek előtti este a legfontosabb. Az alkohol megzavarja az alvási folyamatodat, de a tesztoszteron képzésedet is, ami az izomépítéshez és a megfelelő energiaszinthez nélkülözhetetlen. Meccsnapokon mindkettőből a lehető legtöbbre van szükséged. A tesztoszteront koleszterinből állítja elő a szervezeted hajnali 4 és 6 óra között. Állandó alvásmintával és megfelelő éjszakai alvásidővel lehetővé teszed a tested regenerálódását és a megfelelő energiaszintet, amikre szükséged lesz azokon a napokon, amikor játszol.

8. Játssz erősebb ellenfelek ellen

A játékod javításának egyik legjobb módja, ha szó szerint megemeled a játékod színvonalát. Rengeteg kreatív formája van annak, hogy erősebb ellenfelekkel gyakorolj. A juniorok megkérhetik az edzőiket, hogy részt vehessenek a felnőttek edzésein. Ha még csak edzések szintjén veszel részt, de olyan ellenfelek ellen teljesítesz, akik nagyobbak, gyorsabbak és erősebbek, javulni fog a képességeid szintje a versengés miatt. Talán azt is érdemes átgondolnod, hogy a saját országodon belül egy magasabb divízióban versenyző csapatban is játssz, vagy egy másik országban, ahol magasabb szinten űzik az amerikai futballt. Vannak holland, osztrák, spanyol játékosok Németországban. Amennyiben tényleg ki szeretnéd próbálni magad, gondolkodj el azon, hogy egy szemesztert vagy egy évet az Egyesült Államokban tölts és kipróbáld magad az ottani iskolád amerikai futball csapatában. Minden eddig felsorolt esetben a jobb ellenfelek jobbá tesznek majd téged is.

9. Állóképesség edzés

A negyedik negyedre a legtöbb játékos a normál kapacitása 85-90%-án teljesít. Képzeld el, mi történne, ha képes lennél fenntartani a teljesítményed 100%-át. Ha ez megtörténne, komoly előnybe kerülnél a játék talán legfontosabb szakaszában. Azok, akik állóképességük csúcsán vannak a meccsek vége felé, egészen más szinten játszanak, mint a többi pályán lévő játékos. Ez jobb koncentráló képességet jelent, az edzőid így szinte rá vannak kényszerítve, hogy olyan játékot hívjanak, mely lehetővé teszi, hogy te legyél a hős, hogy összegyűjthesd a csapattársaid önbizalmát, amikor a meccs eldől.

A meccsformát a meccs sebességén történő edzéssel érheted el. Minél többet játszol teljes sebességgel, a tested annál felkészültebben viseli el az amerikai futball meccs megpróbáltatásait. Fuss 40 yardos sprinteket edzés után, dobj többet, fuss több utat. A legfontosabb, hogy kész legyél a meccsnapokon.

10. Kérd ki mások tanácsát

Kérd ki edzőid véleményét. Az objektív vélemény egyik előnye, hogy olyan dolgokra is felhívja a figyelmedet, amit te nem látsz. Ezáltal kifejezed, hogy érdekel téged a véleményük, és fontos neked, hogy jobb játékossá válj. Ezek egy edző szemében nagyon erős nyomot hagynak. Ráadásul sokat tanulhatsz a játékod erősségeiről és gyengéiről, amik az önbizalmad növekedéséhez vezet és rávilágít azokra a területekre, amire kiemelt figyelmet kell fordítnod.

 

Mit gondolsz erről a listáról? Van ötleted, amivel kiegészíthetnénk, vagy valami más fontosabbal egészítenéd ki? Beszéljük meg az alsó komment szekcióban.