10 Načina kako da postanete bolji igrač američkog fudbala

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

football-in-grass-640x250

Translations of this article are also available in the following languages:BosanskiDanskDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarNederlandsNorskPortuguêsRomână

Tekst napisao: Travis Brody
Prevod: Ivan Kosanovic
Uredio: Nikola Davidovic

 

Kao sportista, nikada nisi osećao da si dostigao svoj puni potencijal bez obzira na nivo tvojih veština. Sjajna stvar u vezi sa tim, ne samo kod igranja američkog fudbala, već i kod svih drugih sportova je da: Uvek možeš ići dalje do nivoa na kom nikad pre nisi bio. Ljudsko telo i um su sposobni na neverovatne korake i upravo sport pruža način da usmerimo naš lični razvoj u nešto opipljivo i pozitivno.

Evo i 10 najboljih načina da postanete bolji igrač američkog fudbala:

1. Vežbanje vodi ka savršenstvu

Postoji nebrojano mnogo načina kako da unapredite nivo vaše igre, ali samo igranje je to što ima najveći uticaj. Malcom Gladwell, autor knjige “Outliners: The Story of Success” (izvor: Amazon USA/UK/FR/ES/DE/IT/BR) je godinama istraživao šta je zajedničko među najuspešnijim ljudima širom sveta. Prema Gladwell-u, ključ uspeha na bilo kom polju je stvar uvežbavanja specifičnog zadatka u trajanju od oko 10.000 sati. Od kad postoji “Pravilo 10.000 sati”, isto pravilo se moglo primeniti direktno i u sportu kako bi se dostigao nivo vrhunskog sportiste. Uz dovoljno vremena provedenog na terenu možeš postati fenomen u ligi u kojoj nastupaš i poštovan od strane svojih vršnjaka zbog svojih veština u posvećenosti igri.

Prvo i osnovno, nikad ne propuštaj trening tima. Ranijim dolaskom na timski trening, kako bi odradio neke dodatne vežbe, ne samo da ti pruža prednost u odnosu na druge saigrače, već ukazuje i tvojim trenerima da si posvećen timu sa jasnom namerom da budeš najbolji igrač. Van termina treninga, možeš se organizovati sa saigračima i raditi na određenim elementima igre: hvatanje, blokiranje, pas, pokrivanje i načini obaranja su samo neke od stvari na kojima možeš raditi. Ako nemaš raspoloživih igrača, nađi vremena da treniraš individualno. Postoje elementi za svaku poziciju koje možeš da uvežbavaš samostalno. Kvoterbekovi mogu da rade na radu nogu, dropu i skremblovanju. Risiveri mogu da rade na rutama i oslobađanju od odbrambenih igrača. Linijaši mogu da rade na prvom koraku, radu nogu i ruku. Defanzivni bekovi mogu da rade na bekpedalu i kretnji ka lopti… i mnogo toga još. Pitanje koje se postavlja nije šta možeš da uradiš, već koliko si posvećen tome da postaneš bolji u tome što radiš?

2. Nauči pravila

Često se dešava da se fild gol ili pant izblokira. Neki igrači jednostavno ne znaju šta da rade – da li treba da uzmem loptu i nastavim da trčim? Da li treba da je pustim? Šta se dešava ako se protivnički tim domogne lopte? Dosta NFL igrača nije upoznato sa nekim pravilima igre, a to je njihov posao. Ako ne veruješ u ovo, proveri konferenciju za štampu na kojoj je Donovan Mekneb, nakon što su Eagles-i odigrali nerešeno sa Cincinaty Bengals-ima 2008 gde je Mekneb priznao da nije znao da se utakmica može završiti na ovaj način, što je svakako sramota.

Bolje poznavanje pravila od tvog protivnika može napraviti razliku između pobede i poraza. Budi siguran sa svim pravilima igre kako bi izbegao da se i tebi dogodi slična stvar. Većina liga u Evropi igraju po NCAA pravilima pa proveri poslednju verziju istih na NCAA Rule Book kako bi popunio eventualne rupe. Zapamti, poznavanje pravila podrazumeva da znas SVA pravila.

3. Podiži, podiži, podiži (teretana, teretana, teretana)

Poznato je da vreme posvećeno radu u teretani može da te napravi krupnijim i bržim. Napravi fokus na snazi i masi, a manje razmišljaj o izgledu. Ne mogu da nabrojim momke sa kojima sam igrao koji su dobro izgledali, ali nisu bili u mogućnosti da blokiraju ili obore. Treniraš za američki fudbal, a ne za takmičenje ko bolje izgleda u kupaćem kostimu.

Tim Ferris, autor knjige “Telo za 4 sata” (“The 4-Hour Body”, izvor Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT/BR) preporučuje da se fokusiramo na koncept tzv. “Minimalno efektivna doza”. Umesto da se radi 4-6 grupa vežbi, on predlaže vežbanje maksimuma sa jednom grupom vežbi sa 8 i više ponavljanja sve do trenutka kad nisi u stanju da se pomeriš da bi uopšte podigao teg, što je ustvari minimum koji treba da podigneš da bi video rezultat koje želiš da postigneš. Na ovaj način ostvaruješ učinak od 80% sa samo 20% uloženog vremena i truda.

Obavezno napravi dobar plan i vodi evidenciju svih detalja tvog vežbanja. Ovo će ti omogućiti da pratiš svoj napredak i da ga osetiš svaki put kada dosegneš neki novi najbolji rezultat. Nije cilj nije moguće ispuniti bez jasnog i realnog plana kako da do njega dođeš.

4. Dijeta

Mnogi nutricionisti su procenili da ono što jedeš 80% utiče na rast mišića, dok treniranje utiče 20%. Ako ne vodiš računa o tome šta stavljaš u sebe, male su šanse da ćeš ostvariti rezultate kojima stremiš. Proteini su od vitalnog značaja za rast mišića i vrlo verovatno da ih ne unosiš dovoljno u okviru dijete. Dr. James Meschino, renomirani ekspert za zdrave dijete i razvoj mišića, predlaže jednostavan način obračuna količine proteina koju treba da uneseš u svoj organizam. Umereno aktivni ljudi koji treniraju 5-7 puta nedeljno, uključujući i trening u teretani 3-4 puta nedeljno, treba da pomnože težinu sa 0,6 (ukoliko koristite funtu kao mernu jedinicu, odnosno 1,3 ukoliko koristite kilogram) kako bi dobili količinu proteina u gramima koje treba da unesu u sebe u toku dana. Aktivnije osobe koje pored toga što treniraju 5-7 puta nedeljno i idu u teretanu najmanje 1h dnevno 5 puta nedeljno, treba da pomnože svoju težinu sa 0,7 (1,5) kako bi dobili očekivanu količinu. Na vrhu lestvice, vrhunski sportisti treba svoju težinu da pomnože sa 0,8 (1,7) kako bi maksimalno uvećali mišićnu masu.

Držite se podalje od prerađevina, kofeina i šećera. Jesti meso je ok, ali budite svesni da ne pružaju sve vrste mesa istu količinu proteina po kaloriji. Piletina i ćuretina obezbeđuju mnogo više proteina uz manji unos kalorija, dok masna jela, kao što su govedina i svinjetina, sadrže mnogo više kalorija. Skil pozicije, kao što su risiveri, defanzivni bekovi, trkači i kvoterbekovi, treba da imaju fokus na manje kaloričnoj hrani sa dosta proteina, dok linijaši i lajnbekeri treba da konzumiraju kaloričnu hranu sa visokim nivoom proteina. Bilo kako bilo, knjiga Tima Ferris-a “The 4-Hour Body” (USA/UK/FR/ES/DE/IT) je jednostavno najbolji materijal napisan o ovoj temi.

5. Gledaj snimak utakmice

Postoji razlog zašto je Peyton Manning jedan od najboljih u ovoj igri. On nije sjajan atleta, nedostaje mu brzine, jačinu ruke ispod proseka za jednog NFL kvoterbeka i nije posebno precizan u poređenju sa igračima kao što su Tom Brady, Drew Brees ili Aaron Rodgers. Ipak, niko ne dovodi u pitanje njegove pripreme i znanje o samoj igri. Većina ovoga je obezbeđena kroz sate i sate provedene u gledanju snimaka utakmica i njihovom proučavanju. On proučava snimke njegovih utakmica i treninga, dodatno proučavajući snimke utakmica predstojećeg protivnika. Ovo ga postavlja u psihički superiorniju poziciju u odnosu na sve ostale igrače na terenu.

Gledanje snimaka omogućava ti da naučiš iz sopstvenih grešaka i da na stvari gledaš iz druge perspektive. Takođe, možeš naučiti neke nove tehnike i pokrete posmatrajući druge igrače. Kao što tvrdi Malcom Gladwell “Uspeh je talenat plus priprema”. Traži od svojih trenera kopiju snimka treninga ili utakmice kako bi procenio sebe. Ako tvoj tim nije uspostavio mogućnost snimanja i analize, pomozi da se napravi ostvariv plan. Budi deo rešenja.

6. Specifični pozicioni treninzi

Pre svega identifikuj specifičan skup veština koje su važne za tvoju poziciju. Ako si ofanzivni linijaš, snaga, veličina, čvrstina i mentalitet tima su iznad svega. Ako si defanzivni bek, brz korak, brzina, dobar instinkt, and kratkoročna memorija su najvažniji. Bilo da si u teretani ili si krenuo na trčanje, organizuj se tako da sve što radiš bude u okviru ovih veština. Linijaš retko trči više od 20-30 jardi tokom jedne akcije pa trčanje od 5 kilometara svakako neće doprineti mnogo tvoj razvoju. Kvoterbekovi retko imaju priliku da obaraju pa njihovo učestvovanje u drilovima obaranja će dati minimalan efekat. Fokusiranjem na grupu veština vezanih za tvoju poziciju sprečićeš povrede i usmerićeš svoje raspoloživo vreme na to da budeš najbolji na svojoj poziciji. Moraš biti efikasan koliko god je to moguće po pitanju svog vremena i truda.

7. Naspavaj se

Tvoje telo se 90% oporavlja tokom spavanja. Ovo je od vitalnog značaja tokom fudbalske sezone, naročito noć pred utakmicu. Alkohol prekida tvoj period spavanja i umanjuje lučenje testosterona, a oba su od presudnog značaja za uvećanje mišićne mase i energije. Na dan utakmice obe stvari su ti preko potrebne. Testosteron se generiše iz holesterola koji se luči između 4 i 6 sati ujutro. Zadržavanjem ritma spavanja i obezbeđivanjem sna tokom cele noći omogućavaš svom telu da se oporavi i da ti da energiju za utakmicu koja te očekuje.

8. Igraj protiv boljeg

Jedan od najboljih načina da unaprediš svoju igru je da bukvalno podigneš svoju igru. Postoje razni kreativni načini da igraš protiv boljeg od sebe. Ako si junior, pitaj trenera seniorskog tima da li postoji mogućnost prisustvuješ njihovim treninzima. Iako bi se tvoje učešće svelo samo na nivo treninga, vežbanjem uz igrače koji su veći, brži i jači će te samo naterati da podigneš nivo svoje igre. Treba da uzmeš u obzir i opciju igranja u timu iz višeg ranga u svojoj zemlji, ili čak igranja u susednoj zemlji koja je na višem nivou. Holanđani, Austrijanci i Španci igraju u Nemačkoj na primer. Ako zaista hoćeš sebe da izazoveš, razmotri opciju da provedeš jedan semestar ili celu godinu u Americi i budeš deo fudbalskog tima u toj školi. U svim pomenutim scenarijima, što više igraš protiv najboljih i sam ćeš postati bolji.

9. Trajanje treninga

Do četvrte četvrtine, većina fudbalera prikazuje oko 85-90% njihovih mogućnosti. Zamisli kada bi bio u mogućnosti da održiš maksimalan kapacitet tokom celog meča? To bi značilo da imaš značajnu prednost u poslednjoj četvrtini, kada se i većina utakmica odlučuje. Ako si i dalje na vrhu svojih mogućnosti kako se bliži kraj utakmice, to znači da si iznad svih prisutnih igrača na terenu. To znači da imaš bolji fokus, tvoji treneri su skloniji da prozovu akciju koja tebi omogućava da budeš u centru pažnje i na taj način ti prikupljaš poverenje svojih saigrača kada se lomi utakmica.

Radi na tome da uvedeš sebe u formu za utakmicu tako što ćeš trenirati brzinom kojom ćeš igrati utakmicu. Što više igraš u punoj brzini, tvoje telo je spremnije za težak izazov koji utakmica nosi sa sobom.

10. Traži komentar

Traži komentar o svojoj igri od trenera. Prednost objektivnog mišljenja je oni nekad vide neke stvari koji ti ne vidiš. Na ovaj način ukazaćeš na činjenicu da ceniš njihovo mišljenje i da si fokusiran na to da postaneš bolji igrač. Ovo je jedan od najboljih način da treneru “upadneš u oko”. Dodatno, naučićeš dosta o slabostima i vrlinama svoje igre što će ti omogućiti da stekneš dodatno samopouzdanje i usmeriš se na određene aspekte svoje igre.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovoj listi? Da li ima nešto što bi dodao u okviru neke od obradjenih tema ili bi možda dodao nešto na ovaj spisak? Hajde da prodiskutujemo niže u komentarima.