10 Načina kako da postanete bolji trener američkog fudbala

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
(Photo courtesy of Shamus Ian Fatzinger-Fairfax County Times)

(Fotografiju napravio: Shamus Ian Fatzinger-Fairfax County Times)

Translations of this article are also available in the following languages:DanskEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarNorskPortuguêsRomână

Tekst napisao: Travis Brody
Prevod: Ivan Kosanovic
Uredio: Nikola Davidovic

 

Jedna od stvari koja razdvaja prosečnog od sjajnog trenera je želja za konstantnim poboljšanjem sopstvenih mogućnosti. Američki fudbal je sport, koji je bogat strategijom i tehnikom, što znači da postoji nebrojano mnogo načina da se ova igra razume i savlada. Treneri takođe imaju beskonačno načina da unaprede podučavanje svojih igrača. U skladu sa ovim razmišljanjem, smestili smo sve to u jasnu listu, koja može da pomogne bilo kom treneru da unapredi svoje mogućnosti.

Evo i 10 najboljih koraka kako da postanete bolji trener američkog fudbala:

1. Učenje i shvatanje pravila

Kao neko ko vodi mlade sportiste, veoma je važno da trener detaljno prouči pravilnik i da shvati pravila same igre. Površno poznavanje pravila nije dovoljno – trener mora da bude svestan kako svako pravilo utiče i kako se primenjuje u praktičnom smislu. Kao trener, moraš da identifikuješ stvari kao što su “clipping” prekršaj, legalni “chop block”, nelegalnu formaciju itd. i to sve u toku same igre. Postoji nebrojano mnogo situacija u kojima će ti se igrači obratiti u toku sezone sa traženjem objašnjenja šta se smatra prekršajem igre ili šta oni rade pogrešno što prouzrokuje dosuđivanje prekršaja u toku igre. Veoma je bitno da to možes objasniti svojim igračima, jer ćeš na taj način izbeći situaciju u kojoj se pred igračima pokažeš u lošem svetlu,koja može da baci mrlju na tvoj rad i učenje samih igrača igri.

Dodatno, a možda još i važnije, shvatanje pravila američkog fudbala postaje veoma važno na sam dan utakmice. Uočavanje penala i ukazivanje na iste, ne samo da će pomoći sudijama da bolje rade svoj posao, već će dovesti do dosuđivanja penala protivničkoj ekipi ukoliko se isto pojavljuje. Na kraju, ako sudije naprave grešku, ti ćeš biti dovoljno spreman da se upustiš u razgovor sa njima i argumentovano prići problematičnoj situaciji. Ako pak sudije ustanove da nemaš dovoljno znanja po pitanju pravila igre, to će znatno umanjiti tvoj kredibilitet i umanjiće šansu da uzmu tvoje mišljenje u obzir u nekoj budućoj situaciji.

2. Gledaj snimke treninga i utakmica

Ako upitaš bilo kog trenera u NFL dobićeš povratnu informaciju da oni provode minimum 5 sati dnevno gledajući razne filmove tokom sezone. Razlog zašto to rade – zato što daje rezultate. Treneri kao što su Bill Belichick i Jim Harbaugh, poznati su po tome da provode mnogo vremena gledajući razne filmove kako u toku sezone tako i u toku van nje i nije slučajnost da su upravo njih dvojica treneri sa najvećim procentom pobeda među aktivnim trenerima i sa svojim trenutnim timovima. Analiziranje snimaka sa treninga i utakmice pomoći će ti shvatiš koji deo igre tvog tima funkcioniše dobro, kao što će ti ukazati na segmente igre koji treba unaprediti. Gledanjem snimaka utakmica predstojećeg protivnika omogući će ti da lakše uvidiš njihove mogućnosti i slabosti, što će svakako biti znak slabih tačaka  u igri i sposobnostima protivnika koje treba napasti.

Treneri u NFL-u i NCCA-u imaju veoma sofisticirane sisteme za gledanje filmova, koje možda imaš mogućnost da upotrebiš i unutar kluba u kom radiš. Ako klub ne poseduje sistematizovanu strategiju za filmove, ovo jednostavno predstavlja podsticaj da se to ipak uradi. Kao predvodnik uvođenja ove strategije u svom time, ne samo da ćeš biti cenjen zbog svog truda, već ćeš i sebe postaviti kao neophodnog člana stručnog štaba. Daj sve od sebe da budeš deo rešenja.

3. Pronađi mentora

Pronalaženjem i uspostavljanjem čvrste veze sa mentorom u stručnom štabu je veoma važan element na putu da postaneš vrhunski trener u bilo kom sportu. Mentor treba da bude neko koga veoma ceniš, neko čiji sistem vrednost je u skladu sa tvojim i nekom ko će ti se staviti na raspolaganju. Generalno, treneru imaju sklonosti ka tome da budu mentori ukoliko kod tebe uvide strast i sposobnosti i osećaju se ohrabreni da prenose znanje naročito ako su i sami u prošlosti imali svog mentora. Bilo da pronađeš mentora u svom okruženju sa kojim možeš često da se viđaš, ili je to mentor iz USA sa kojim ćeš komunicirati putem e-maila, sve to može samo može da ti pomogne kao mladom treneru. Za trenere u Evropi, obavezno preporučujem da pronađu high school ili college trenera, da ga kontaktiraju putem e-maila i da izraze svoju zainteresovanost da uče od njega. Pokretanje dijaloga sa njim može biti veoma korisno.

Bill Parcells, jedan od najboljih trenera u NFL istoriji, bio je poznat kao mentor mnogim velikim glavnim trenerima kao što su Bill Belichick, Tom Coughlin i Sean Payton. Bill Walsh – legendarni trener 49-ersa – bio je mentor Mike Holmgrenu, Jim Fasselu i Dennis Greenu, uspešnim NFL trenerima kroz različite periode njihovih karijera. NFL je nastavio raste velikom brzinom jer su novi koji dolaze imali veliki oslonac u velikanima pre njih.

Moj mentori u trenerskom poslu su bili moj otac i moj prijatelj Jim Mora Sr. dugogodišnji trener New Orleans Saints-a i Indianapolis Colts-a. Vrednosti i uglove gledanja na stvari koje sam naučio od svakog od njih su bile neprocenjive pošto su često prevazilazile granice fudbalskog terena i direktno uticale na moj život. Ako možeš da pronađeš nekoga, ko je bio na strani na kojoj si ti sad i ko je voljan da ti daje savete i ohrabrenje, nebo je granica za tvoj lični i profesionalni razvoj.

4. Pitaj druge trenere za mišljenje

Unutar stručnog štaba postoji mogućnost za učenje i razvijanje. Pitajući svoje kolege za mišljenje ili komuniciranjem sa igračima da bolje uvidiš svoje veštine. Kao cilj, kolege koje žele da vide da se tim razvija i napreduje, oni često mogu videti stvari koji ti u datom trenutku ne možeš, a tiču se tebe, jer su u mogućnosti da te posmatraju iz potpuno drugačijeg ugla. Mogu da ti kažu ako si bio previše negativan ili popustljiv, nefokusiran ili napet ili pak da li tvoja tehnika ili strategija treba da se unapredi. Ukoliko si neko ko je spreman da prihvati kritiku prevazilaženjem svog ega, na pravom si putu da postaneš veliki all-around trener.

5. Posećuj klinike, kampove i konferencije

Ovo je jedan od najlakših i najbržih načina da omogućiš sebe veliko poboljšanje u tvom razvoju kao treneru. Postoje fudbalski kampovi i klinike u USA sve vreme, ali ih sve više ima i širom Evrope. U dan-dva možeš toliko novih informacija da upiješ čime ćeš otvoriti neka nova vrata i proširiti svoje vidike o igri. Učestvovanje na profesionalnoj klinici sa vrhunskim trenerima može biti glavni korak napred u tvojoj trenerskoj karijeri.

6. Uči nove drilove i tehnike

Napretkom platformi za šerovanje video snimaka kao što je to slučaj sa YouTube, imaš nepresušni izvor i pristup različitim drilovima i tehnikama kako bi unapredio svoj trenerski program. Građenjem poznavanja na ovim poljima će imati direktan uticaj na igrače koji mogu samo imati korist od toga. Novi fudbalski drilovi i tehnike se mogu naučiti na više načina: klinike, kampovi, online webinari, Youtube snimci ili posmatranjem drugih trenera. Uči što više možeš i to će podići tvoju vrednost kao trenera.

7. Budi upoznat sa šemama u napadu / odbrani / specijalnom timu

Čak iako si pozicioni trener, treba sve da obuhvatiš, kako mogućnosti tako i ciljeve strategije kompletnog tima. To će izgraditi tvoje znanje o igri i pomoći ti u slučaju da tragaš za većom odgovornošću bilo u tvom timu ili na nekoj novoj poziciji u drugoj organizaciji. Treneri sa kojima radiš poštovaće tvoje znanje i razumevanje, sve češće će tražiti savete od tebe na dan utakmice, a menadžment kluba će biti sve bliže opciji da ti ponudi poziciju koordinatora ili čak i poziciju glavnog trenera. Ako jednog dana odlučiš da postaneš glavni trener (ili ako si već to postao), od vitalnog značaja je da poznaješ strategiju celog tima, kako bi bio u mogućnosti da donosiš odluke i daješ instrukcije igračima i trenerima u svakoj prilici.

8. Nauči kako da treniraš svaku poziciju

Koliko je važno da povećaš shvatanje strategije tvog tima, takođe je veoma važno da naučiš kako da treniraš svaku poziciju na terenu. Ako nisi spreman, ozbiljno ograničavaš razvoj svojih igrača. Ako si na primer, trener lajnbekera i dodatno naučiš kako da budeš trener risivera, doprinosiš svom timu koji u tom slučaju ima dodatnog trenera risivera. Svojim napredovanjem u mogućnosti si da pružiš više svojim igračima, i možeš videti nešto što trener na toj poziciji ne vidi. Ako tragaš da pronađeš bolji posao kao trener, bilo da je to unutar tvog tima ili negde van toga, važno je da u svojoj radnoj biografiji poseduješ iskustvo rada na više pozicija koje si u mogućnosti da radiš. Gotovo svaki trener u NFL je bio trener na više pozicija pre nego što je stigao u NFL pošto su svi oni uglavnom bili primorani da budu fleksibilni, iskoriste nove pozicije koje se otvaraju i dodaju vrednost svom timu pored toga što su samo treneri jedne pozicije. Ako još uvek ne znaš kako da treniraš više pozicija, preokreni ovo iz svoje slabosti u svoju prednost.

9. Prati nove trendove

Nove formacije, strategije i akcije se pojavljuje non stop. Najbolji treneri prate sve ovo što češće mogu i pokušavaju da prilagode nove ideje u svom timu. Neka nova trik akcija može da napravi razliku između pobede i poraza; nova formacija kod panta može ti dati prednost u odbrani pozicije na terenu; novi blic paket može u potpunosti da zbuni protivnički napad čitavo poluvreme. Uči i razumi prednosti ovih akcija, strategija i formacija: sve ovo ti može pomoći da iznenadiš protivnika. Najbolji način da ovo ostvariš je da gledaš NFL i koledž fudbal, sa akcentom na to da kasnije iskorištiš sve novine koji vidiš.

Moj prijatelj, Sam Farmer, novinar Los Angeles Times-a za NFL, iz iskustva voli da kaže “Ako ne voliš promene, bićeš deo iste”. On u potpunosti u pravu – ako koristiš zastarele metode i ne ideš u korak sa novim trendovima fudbala (ili negde drugde van njega), zatećićeš sebe kako stičeš reputaciju nekoga ko je prevaziđen.

10. Nauči da bolje proceniš svoj igrački kadar

Jedna od najčešćih grešaka koje sam video kod trenera je kad na silu guraju igrače u sistem koji trener najbolje poznaje. Ovo je siguran put ka dobijanju otkaza. Tvoj zadatak je da na teren staviš 11 najboljih igrača po svaku cenu. To znači da treba da proceniš svoj igrački personal i identifikuješ strategiju i formacije koje će iskoristiti tvoj trenerski talenat. Ako imaš sjajne risivere, ne treba da koristiš Wing-T formaciju. Ako imaš kornere koji sjajno pokrivaju teren, ne bi trebalo da koristiš Cover 2. Ako imaš sjajnog tajtenda, ne treba da igraš wide formaciju sa 4 risivera. Ne guraj igrače u sistem koji im ne odgovara. Odgovornost je na tebi da upotrebiš prethodne lekcije kako bi sagradio svoje znanje o fudbalu i upotrebio ih na način koji će iz tvog tima izvući najbolje od njih. Pametan trener zna kako da prilagodi sistem svojim igračima, pre nego da igrače prilagođava sistemu.

BONUS: Ostani otvorenog uma

Jednu stvar naučiš kao trener, i kao igrač, da uvek postoji neko ko to radi bolje od tebe. Da li je razlog tome da su oni napravili novi ofanzivni ili defanzivni sistem, da li su postavili jedinstvenu organizacionu strukturu, ili su zaposlili najbolje pomoćne trenere u okolini, ovi treneri te mogu naučiti nečem novom o fudbalu. Ove stvari se mogu naučiti direktno (komunikacijom uživo ili putem e-maila, posećivanjem klinika itd.) ili direktno (gledajući igru njihovog tima na TV ili uživo, čitajući članke o njima itd) i ti treba da se trudiš da upiješ što je više moguće informacija. Uvek ima nešto novo što se pojavi i treba da ostaneš otvorenog uma kada čuješ nove ideje. Ako ti to ne uradiš, neko drugi će.

 

Da li ima nešto što bi dodao na listu? Da li imaš neku dobru priču o tome kako je neka od ovih sugestija bila korisna za tebe? Molim te ispricaj nam i delu za komentare ispod.