10 tips om een betere American football speler te worden

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Translations of this article are also available in the following languages:BosanskiDanskDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarNorskPortuguêsRomânăSrpski

Door: Travis Brody
Vertaling door: Luther Rommens
Bewerkt door: Sophie Ruijs

 

Als atleet heb zul je misschien het gevoel hebben dat je lang niet je volle potentie bereikt, hoe goed je ook bent. En dat is nou net de uitdaging met sporten, ook American football; je kunt telkens je grenzen verleggen. Het menselijk lichaam en geest zijn in staat om bijzonder veel te bereiken, sporten geeft ons een manier om onze persoonlijke bevorderingen om te zetten in iets tastbaars en positief.

Hieronder lees je 10 tips om het beste uit jezelf te halen als American football speler:

1. Oefening baart kunst

Er zijn veel verschillende manieren om beter te worden maar de beste is nog steeds om gewoon te doen. Malcolm Gladwell, auteur van het boek “Outliers: The Story Of Succes” (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT/BR) heeft meerdere jaren onderzoek gedaan naar wat alle succesvolle mensen gemeen hebben. Volgens Gladwell is de sleutel tot succes in elke discipline, een kwestie van discipline en toewijding. Hij constateert dat je ongeveer 10.000 uur oefening nodig hebt voor je iets onder de knie hebt. De “10.000-Hour Rule” kun je direct toepassen om je volle potentie als atleet te bereiken. Met genoeg tijd op het veld kun je een van de beste spelers in de competitie worden, en het respect winnen van andere spelers en coaches voor je skill en toewijding.

Push jezelf eerst en vooral om geen enkele training te missen, zorg dat je als eerste aanwezig bent en doe al wat extra werk. Dit geeft je al een voorsprong op je ploegmakkers en je tegenstanders. Bovendien toont het je toewijding aan je trainers en aan het doel om het beste uit jezelf te halen. Naast de reguliere trainingen kun je een extra middag of avond in de week afrspreken met je teamgenoten om verder te werken aan alle vaardigheden. Enkele voorbeelden van dingen waar je extra op kan werken zijn ballen vangen, blocken, man to man coverage drills, etc. Er zijn natuurlijk technieken die alleen kan oefenen. Quarterbacks kunnen bijvoorbeeld voetenwerk drills doen, drop-backs en scrambles oefenen. Receivers kunnen weer extra tijd steken in hun “routes” en hun release van de lijn. Linemen kunnen trainen op hun eerste beweging, voetenwerk en waar ze hun handen moeten plaatsen. Defensive backs kunnen zich focussen op “backpedaling”, breaks op de bal en nog zoveel meer. De vraag is niet wat je kan doen maar hoe toegeweid je bent om beter te worden?

2. Leer de regels

In bijna elke wedstrijd komt het voor dat een field goal of punt wordt aangeraakt. En keer op keer zijn er spelers die niet weten wat ze dan moeten doen. “Moet ik de bal oppakken en er mee lopen? Laat ik hem gewoon verder rollen? Wat moet ik doen als het andere team de bal oppakt?” Zelfs sommige spelers in het NFL zijn soms niet helemaal bij met alle regels terwijl het hun job is. Geloof je ons niet? Bekijk dan de persconferentie van Donovon McNabb eens na dat de Eagles 13-13 gelijk speelden tegen de Bengals in 2008. Daar gaf hij toe dat hij niet wist dat de wedstrijd in een gelijkspel kon eindigen, over gênant gesproken.

De regels beter kennen dan je tegenstander kan het verschil zijn tussen een wedstrijd winnen of hem verliezen. Zorg ervoor dat je zeker de regels nog eens bekijkt om te vermijden dat je een gelijkaardige situatie meemaakt. De meeste competities in Europa spelen met NCAA regels dus check de NCAA regelboeken om de gaten in je kennis op te vullen. En vergeet zeker niet, de regels kennen wil zeggen alle regels kennen.

3. Trainen, Trainen, Trainen

We weten allemaal dat je van extra tijd en aandacht in de sportschool sterker en sneller kan worden. Leg de focus op kracht en massa en niet alleen op looks. Ik kan je niet vertellen met hoeveel spelers ik samen heb gespeeld die er echt stevig uitzagen maar geen block konden zetten of een tackle konden maken. Je traint om een betere American football speler te zijn, niet om een Calvin Klein model te worden.

Tim Ferris, de schrijver van “The 4 hour Body” (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT/BR), raadt aan om een concept genaamd “minimum effectieve dosis” te gebruiken. In plaats van vier tot zes sets van een oefening te doen zegt hij dat je beter één set doet van meer dan acht reps tot je het gewicht niet meer omhoog krijgt. Dat is het minimum van wat je moet heffen om het resultaat te boeken. Op die manier krijg je tachtig procent van de waarde met maar twintig procent van de tijd en moeite.

Zorg ervoor dat je een goed plan hebt en, hou ook goed bij wat je elke dag doet. Dit geeft je een duidelijk overzicht van je vooruitgang en het gevoel dat je iets hebt bereikt in die tijd. Je kan een doel hebben, maar zonder een realistisch plan kom je er niet zomaar.

4. Voeding/ Dieet

Veel voedingsdeskundigen zeggen dat wat je eet voor tachtig procent meetelt voor je resultaten terwijl training maar voor twintig procent telt. Als je niet op je voedingspatroon let, zal je nooit helemaal het gewenste resultaat bereiken. Eiwitten zijn onmisbaar voor de spiergroei, en waarschijnlijk krijg je er niet genoeg binnen. Dokter James Meschino, een expert op het gebied van voeding en spierontwikkeling heeft een simpele formule om te berekenen hoeveel eiwitten je op een dag moet consumeren. Mensen die vijf tot zeven keer per week trainen, en drie tot vier keer per week met gewichten moeten hun gewicht in kilo’s vermenigvuldigen met 1.3. Zo bereken je het amantal gram eiwitten die je elke dag moet consumeren. Mensen die elke dag sporten, en minstens vijf keer per week met gewichten trainen moeten hun gewicht vermenigvuldigen met 1,5 om het juiste getal te bekomen. Elite atleten moeten hun gewicht dan weer x 1.7 vermenigvuldigen.

Vermijd bewerkt voedsel, caffeïne en te veel suiker. Vlees eten kan geen kwaad, maar let wel goed op de verhouding eiwitten en calorische waarde. Vetarm vlees zoals kip en kalkoen geven je meer eiwitten met minder calorieën, dan bijvoorbeeld rund en varkensvlees. Skill-posities zoals receivers, defensive backs, running backs en quarterbacks kunnen betereen zo laag mogelijk vetpercentage aanhoude. (veel eiwitten, weinig calorieën) Terwijl linemen en linebackers best wat meer massa mogen hebben (veel eiwitten en veel calorieën). Als je meer informatie wilt kan je het boek “The 4-hour Body” (Amazon: USA/UK/FR/ES/DE/IT) leze van Tim Ferriss.

5. Kijk Game-tape

Peyton Manning is niet zonder reden een van de beste quarterbacks ooit. Hij is geen super atleet, niet een van de snelste en heeft een zwakkere onderarm voor een NFL quarterback. Ook is hij minder nauwkeurig vergeleken met andere quarterbacks zoals Drew Brees, Tom Brady of Aaron Rodgers. Waar hij wel de beste in is, is voorbereiding en kennis. Hij doet dit door uren game-tape te kijken en bestuderen. Hij kijkt niet alleen zijn eigen wedstrijden en trainingen maar ook die van tegenstanders, zo is hij mentaal helemaal klaar voor zijn tegenstander.

Game-tape kijken geeft je de kans om te leren van je fouten en het spel eens van een andere invalshoek te zien. Door naar andere spelers te kijken kun je veel bijleren. Malcolm Gladwell zegt hierover “achievement is talent plus preparation”. Vraag aan je coaches een kopie van de beelden van een training of een wedstrijd. Als je team nog niet actief filmt, kaart het aan om dit mogelijk te maken.

6. Specifieke Training voor je Positie

Elke positie heeft een specifieke skill-set die belangrijk is om die positie goed te kunnen spelen. Voor offensive line is dat bijvoorbeeld kracht, grootte, doorzettingsvermogen en een team spirit. Als je een defensive back bent, zijn snelle voeten; snelheid, goede instincten en een korte termijngeheugen minstens even belangrijk. Of je nu naar de sportschool gaat of naar het park om te joggen, zorg ervoor dat alles draait om het ontwikkelen van je specifieke skill-set.

Linemen lopen bijna nooit meer dan twintig of dertig meter op een play, dus vijf kilometer joggen zal niet echt extra voordeel opleveren. Quarterbacks moeten bijna nooit een tackle maken dus gebruik de tijd dat andere spelers spenderen aan tackle-oefeningen voor andere dingen. Door te focussen op de skills die je nodig hebt om jou positie te spelen, ga je onnodige blessures vermijden en kan je al je tijd wijden aan het beter worden in jou eigen positie. Je wil zo efficiënt mogelijk omgaan met je tijd en inzet.

7. Voldoende Slapen

Je lichaam gebruikt de tijd dat je slaapt om zichzelf te herstellen. Je hebt de rust dus echt nodig tijdens het seizoen en al helemaal de nacht voor een wedstrijd. Alcohol onderbreekt je slaapcyclus en het aanmaken van testosteron. Dat is onmisbaar voor het aanmaken van energie en spieren, die zijn dan weer onmisbaar op wedstrijddagen. Testosteron wordt gemaakt van cholesterol en wordt door het lichaam aangemaakt tussen 4u en 6u ’s ochtends. Een goed slaapritme en nachtrust geven je lichaam de kans om volledig te herstellen en je de energie te geven die je nodig hebt als je speelt.

8. Speel Tegen Betere Tegenstanders

Een van de beste manieren om jezelf te verbeteren is door, letterlijk tegen betere spelers te spelen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Als je bijvoorbeeld een junior bent, vraag dan aan de head coach van de senioren of je mag meetrainen met hen. Zelfs alleen een training bijwonen en spelen tegen spelers die sneller, sterker en groter zijn, kan je niveau omhoog trekken. Je kunt ook bij een team gaan spelen die een divisie hoger speelt, of er voor kiest om te spelen in het buitenland. Er zijn bijvoorbeeld Oostenrijkse en Spaanse spelers die in Duitsland spelen. Als je jezelf echt wil uitdagen, kun je overwegen om een semester of jaar op uitwisseling te gaan naar de Verenigde Staten. Als je daar aansluit bij een football team kan je veel bijleren.

9. Conditietraining

Tegen het vierde kwart zijn de meeste football spelers niet meer zo fris als in het begin van de wedstrijd. Stel je voor dat je tot het eind 100% kan geven zonder moe te worden, dan heb je super veel voordeel en kans dat je een grote play kan maken tijdens de laatste cruciale minuten van de game. De coaches zullen ook eerder geneigd  zijn om een play te callen die jou de held van de dag maakt.

Train alsof je in een game staat, zo kun je het beste nabootsen wat je staat te wachten en zul je niet voor verrassingen komen te staan. Loop nog extra rondjes na de training en werk telkens harder tijdens de training. Zo weet je dat je klaar bent voor je wedstrijd.

10. Vraag Feedback

Vraag je coaches om feedback te geven op je play. Het voordeel van een objectieve mening vragen, is dat je soms dingen te weten komt die je in eerste instantie niet zag. Bovendien, laat je zo aan je coach merken dat je hun mening belangrijk vindt en dat je focus ligt op een betere speler te worden. Dit zijn twee belangrijke impressies die je kan achterlaten op je coach. Nog een leuk extraatje: je zal veel bijleren over je eigen sterke en zwakke punten. Zo creëer je extra zelfvertrouwen en weet je wat je te wachten staat de volgende keer dat je in het veld staat.