Mostarski Orlovi (Mostar Eagles): Zajedništvo kroz football

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Sarajevo Spartansi i Dubrovnik Sharksi u prijateljskoj utakmici odigranoj u Mostaru.

Translations of this article are also available in the following languages:English

Napisao: Shannon Grady
Preveo: Tomislav Pavić
Lektorisao: Eldar Balta

 

U maju 2017. Mostar je bio domaćin utakmice američkog fudbala između Sarajevo Spartansa i Dubrovnik Sharksa. Utakmicom su se željeli usprotiviti bilo kakvim tenzijama koje se znaju javiti na ovim prostorima, te na svoj način doprinijeti jačanju veza između dvije susjedne države. Nakon utakmice, mostarski Orlovi su krenuli sa svojim radom.

Mostar je grad na jugu BiH, poznat po jedinstvenom –Starom Mostu. Ovaj most je jedan od najatraktivnijih mostova Evrope, čiji je arhitekta bio Mimar Sinan, a koji je bio srušen tokom rata u BiH. Most je renoviran 2004. godine, 11 godina nakon rušenja, koristeći originalni kamen, pokupljen nakon rušenja iz Neretve.

Mostar ima reputaciju najpodjeljenijeg grada u zemlji i mnoge se ga etničke grupe svojatale. Rekonstrukcija Starog Mosta smatra se kao jedan znak suradnje i suživota između različitih kultura, etničkih i religijskih zajednica u ovoj regiji.

Međutim, oporavak od sukoba u prošlosti ne može se dogoditi samo s arhitekturom. Još je puno tenzija na ovom prostoru, a to će priznati i građani Mostara. U zemlji koja ima solidan turizam, narod se i dalje muči s nezaposlenošću i finansijskom pomoći. Bez obzira na ove prepreke, ljudi su ovdje mentalno jaki za individualne uspjehe.

Kako bi sport imao priliku za podršku vlada u državama bivše Jugoslavije, oni moraju imati svoj savez. U BiH, potrebno je imati tri registrirane momčadi kako bi se osnovao savez američkog fudbala Bosne i Hercegovine, a s tim ciljem Sarajevo Spartansi su to odlučili ispuniti.

Njihov cilj je bio pronaći igrače koji bi osnovali klub u Mostaru, te su Spartansi imali ideju igrati protiv Dubrovnik Sharksa u ovom gradu. Mostar se nalazi između Dubrovnika (Hrvatska) i Sarajeva (BiH), tako da je i nekako prirodno bilo odigrati utakmicu ovdje. Ideja je bila bez presedana, tako da ova utakmica ne bi bila samo pokretač za novu momčad, nego i jedna od prilika za ostavljanje politike po strani. Marko Miletić predsjednik Dubrovnik Sharksa, vjerovao je svim srcem u zadate ciljeve.

“Ova igra, fudbal u cjelosti, to je sjajan način kako prevazići prepreke političkih debata i religijskih sukoba između katolika, muslimana i pravoslavaca. Ponosan sam što sam dio ovoga.”

Eldar Balta, predsjednik Sarajevo Spartansa učinio je puno toga od zadnjeg intervjua s nama. Korak bliže je osnivanju saveza američkog fudbala u BiH, a nada se kako će to uraditi u bližoj budućnosti. Nakon Bijeljina Lavova, Tuzla Saltminersa i Sarajevo Spartansa, Mostar Eaglesi će biti četvrta momčad u ovoj zemlji.

Mostar Eaglesi će imati iste probleme kao sve nove ekipe na Balkanu, nedostatak opreme, potporu vlade i sve ostale osnove za igru. No, bez obzira na to, Balta vjeruje kako se ove prepreke mogu prevazići. “Ako promijenite perspektivu, sve se može promijeniti. Igrači fudbala u BiH, oni od kojih možemo očekivati profesionalne nastupe, tek uče hodati, tako da trebaju nekoga da im pokaže ovu igru i kako se ona igra, što ekipe u regiji na sve sreću čine i pomažu jedni drugima.”

Eaglesi su jako zahvalni na ovoj potpori koju su dobili od Sarajevo Spartansa, a Spartansi čak jednom mjesečno idu kod njih kako bi im pokazali strategiju ove igre.

Ekipa Mostar Eaglesa trenutačno ima nekoliko igrača, a mnogi od njih su pronašli ljubav za ovu igru kao i ostali u Europi – gledanjem NFL igrača i ponavljanjem onoga što su vidjeli na TV-u s prijateljima. Ovi igrači imaju velike ambicije za ekipu i imaju podršku u svom gradu kao i u susjednim gradovima. Alica Oglić i Tomislav Pavić igrači su Mostar Eaglesa i kao jako mladi su počeli pratiti fudbal, prvo kroz NFL utakmice, a onda su dobili priliku biti dio prave momčadi u svom gradu. Najvažnije, sport im je dao šansu da pobjegnu od politike i da se samo opuste.

Oglić, dopredsjednik i jedan od osnivača Eaglesa ima postepene planove za budućnost. “Prvo i najvažnije, planiramo registrirati službeno klub u bližoj budućnosti. Sljedeće, želimo pomoći osnovati savez u Bosni i Hercegovini i biti dio njega. Na kraju, voljeli bismo osim igranja s ekipama iz BiH, igrati i s ekipama iz Srbije, Hrvatske i ostalih zemalja u regiji.” Pavić je dodao kako će momčad teško dobiti podršku vlade, zbog toga što oni većinom pružaju potporu tradicionalnim sportovima u regiji, ali s vremenom će pokušati učiniti fudbal tradicijom grada Mostara.

Dobro je poznato kako američki fudbal, kao i svaki sport, zahtijeva timski rad i saradnju i ove ideje mogu samo pozitivno utjecati na sve koji sudjeluju.  Ako jedna utakmica to potvrđuje, onda je sigurno da američki fudbal ovdje ima smisla.

Kao što smo i prije rekli, Stari Most je jedan od simbola zajedništva u ovoj regiji. Sada je to i američki fudbal.

 

Želim se zahvaliti osobama koje su sudjelovale u intervjuu na odvojenom vremenu i želji da razgovaraju sa nama.

Alica Oglić – dopredsjednik Mostar Eaglesa

Tomislav Pavić – igrač Mostar Eaglesa

Marko Miletić – predsjednik Dubrovnik Sharksa

Eldar Balta – predsjednik Sarajevo Spartansa