Hva er det som gjør amerikansk fotball så appellerende?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Former National Rugby League player and future NFL hopeful Jarryd Hayne (courtesy of The Courier Mail Australia)

Former National Rugby League player and future NFL hopeful Jarryd Hayne (courtesy of The Courier Mail Australia)

Translations of this article are also available in the following languages:BosanskiDanskEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarPortuguêsRomânăSrpski

Skrevet av: Travis Brody
Oversatt av: Sveinung Løfaldli

 

For noen få uker siden annonserte en av verdens beste rugbyspillere, Jarryd Hayne, at han ville gi slipp på fremtiden sin i Australias National Rugby League for å prøve å komme seg inn i NFL. Det var ikke bare at Hayne takket nei til, potensielt, flerfoldige millioner amerikanske dollar i en fremtidig kontrakt med Parramatta Eels, men han forlot den australske rugbyligaen uten noen form for garanti for at han ville klare å karre til seg en plass på et lag i NFL. Han forlot NRL til fordel for NFL på tross av det ville bli svært vanskelig å imponere nok på trening til å bli tilbudt en spillerkontrakt.

Når man ser nærmere på saken, viser det seg at Hayne har ingen spillererfaring når det kommer til amerikansk fotball. Australia har både ungdomsligaer, universitetsligaer, samt ligaer for voksne, men Hayne, som begynte å spille rugby som ung, har aldri spilt amerikansk fotball på et organisert nivå. Han hadde likevel vurdert en overgang til NFL i to år, før han omsider besluttet at tiden var inne. Han offentliggjorde beslutningen 15. oktober etter å ha besøkt Seattle Seahawks sine treningsfasiliteter i september.

Hvorfor skulle en rugby-superstjerne, som noen anser som å være verdens beste spiller, gi opp den økonomiske tryggheten som ligger i en langtidskontrakt i sportens beste liga i bytte mot en usikker fremtid innen amerikansk fotball?

De av oss som spiller eller har spilt amerikansk fotball har ganske klare tanker om hvordan sporten får oss til å føle oss, men å kvantifisere disse karakteristikkene for å kunne gi en kortfattet beskrivelse av hva det er som gjør sporten så bra, er noe vanskeligere. Amerikansk fotball har så mange flotte sider ved seg at det er mye å velge mellom. Amerikansk fotball er verdens beste sport, og Jarryd Hayne er en av mange som har forstått dette.

Her er de syv beste tingene som gjør amerikansk fotball så bra:

1. Det er veldig bra lagsport

I basketball spiller fem mot fem, mens i baseball spiller ni mot ni. I amerikansk fotball er det ikke 11 spillere som møter 11 motstandere, men det er 50 mot 50, eller minimum 30 mot 30. For å kunne konkurrere på et høyt nivå i 60 minutter hver uke i en hel sesong, trenger man god dekning på alle posisjoner i både forsvar og angrep. Deretter trenger man å koordinere alle posisjonene i forsvar, angrep og special teams. Selv trenergruppen trenger å ha en overlapping av ansvarsområder og dekning på enhver posisjon. Et resultat av dette er den store viktigheten av samarbeid for å få jobben gjort.

På banen må alle spillerne fungere som en enhet, ellers forblir enkeltspillere svakheter som kan utnyttes. For at et spill skal fungere må alle spillerne gjøre jobben sin, og hver enkelt spiller har spesifikke oppgaver, som de må utføre i løpet av spillet. Alle spillerne er involvert i alle spill, noe som er unikt for sporten. Av banen er lagmoralen en viktig faktor. Alle spillere må tro på at de kjemper for samme sak og at de har troen på trenerne og medspillerne sine.

2. Strategien i sporten

Å organisere en spillerstall for et amerikansk fotballag har en del fellestrekk med det å styre en liten hær. Akkurat som en militær enhet, identifiserer et amerikansk fotballag både styrkene og svakhetene til motstanderen, så vel som sine egne. På bakgrunn av dette legges en slagplan som skal gjennomføres i det kommende oppgjøret. Enhver spiller og trener har sine egne mål og oppgaver, samtidig de prøver å bli bedre individuelt og som et lag hver eneste dag. Hver posisjon har spesifikke arbeidsoppgaver. Dette kan inkludere blokking, takling, mottak, løping, sparking av fotballen og forsvarsspill. Trenerapparatet må koordinere hele spillerstallen både i trening og i kamp.

I løpet av en kamp må et lag gjennomføre slagplanen sin og gjøre de nødvendige endringene, endre angrepspunkt, holde kontroll på tiden og gjøre bytter når det trengs. Sporten krever en mer omfattende strategi enn noen annen sport, og gjør sporten til en konkurranse om både fysiske ferdigheter og kløkt. Hvis du legger til forberedelsene som trenerne gjør, hvor de ser på opptak av treninger og kamper for å lære av tidligere feil og å forberede laget mot nye motstandere, er det enkelt å se at amerikansk fotball er en sport fylt med strategi.

3. Fotball er et spetakkel

Ved å låne fra noen av de store aspekter ved amerikansk kultur, har amerikansk fotball blitt litt av et spetakkel – ikke bare i USA, men også rundt om i hele verden. 111,5 millioner amerikanere så Super Bowl XLVIII bare i USA. På verdensbasis var seertallet oppe i 167 millioner. NFL har blitt større enn selve sporten, og må kunne regnes som ren underholdning. Atleter i verdensklasse utkjemper kampene, som er fylt med spenning og drama, cheerleadere danser, korps spiller, jagerfly flyr over stadion, og så videre. Det har blitt den best tenkelige versjonen av et reality-program. Om du i tillegg tar med «tailgating» (fester tilknyttet kampene) og de enorme stadionene (Dallas Cowboys sin AT&T Stadium har en kapasitet til å ta imot over 105 000 personer), er det lett å bli opphengt i all spenningen og den store underholdningsverdien.

Underholdning på dette nivået tilhører ikke bare NFL. I universitetsfotballen, high school-fotballen og amerikansk fotball i andre land som Canada, Mexico, Japan, Tyskland, Østerrike og andre, tilbys stor underholdningsverdi til tilskuerne. Amerikansk fotball er den mest populære sporten i USA, og vokser hurtig i andre land, noe som får flere til å få øynene opp for sporten, og igjen fører til økt underholdningsverdi for tilhengerne av hvert enkelt lag eller liga.

4. Tempoet i sporten

Det er vanlig å høre kritiske stemmer om at amerikansk fotball har for mye stopp i spillet fra mennesker med lite kunnskap om sporten. Problemet med argumentene deres er at de ikke anerkjenner verdien i start-og-stopp, som en del av spillets natur. Et gjennomsnittlig spill i amerikansk fotball varer mellom fire og seks sekunder. Deretter følger en pause på mellom 25 og 40 sekunder. Denne tiden brukes til å samle krefter både fysisk og mentalt for å bli klar for neste spill. På denne tiden skal også effekten av forrige spill analyseres, så vel som at et nytt spill skal koordineres. Det aller viktigste er derimot at dette legger opp til at spillerne gir absolutt alt på hvert eneste spill. I mange sporter er det slik at i stedet for at spillerne spiller på så høyt nivå som mulig, spiller de på så høyt nivå som de kan basert på kreftene, som de har igjen. Ofte er dette bare 80-90 % av kapasiteten deres.

I sporter som (europeisk) fotball, baseball, rugby, cricket, ishockey og til og med basketball, bruker spillerne mye av tiden på å stå rett opp og ned midt i et spill. Dette er noe som, helt enkelt, aldri skjer i amerikansk fotball, hvor spillerne gir alt på hver eneste spill. Dette er noe som få andre sporter – om noen – kan hevde.

5. Intensiteten i sporten

Et berømt sitat fra trenerlegenden Vince Lombardi er at «fotball er ikke en kontaktsport, men en kollisjonssport. Dansing er en kontaktsport». Fotball er verken for dem med sarte hjerter eller sinn. Intensiteten i sporten er nærmest uhørt, akkurat som de kraftige kollisjonene, som oppstår i løpet av en kamp, er. Det krever stor konsentrasjonsevne og mental styrke å spille en sport, hvor risikoen for skader er så pass reell.

De som ikke kan så mye om amerikansk fotball, vil hevde at sporten er mindre intens enn sporter som rugby på grunn av beskyttelsesutstyret som benyttes i amerikansk fotball. Disse mangler evnen til å se at utstyret også kan brukes som våpen mot motstanderen. Beskyttelsesutstyret lar deg angripe motstanderen i full hastighet. De fleste rugbytaklinger utføres ikke med samme kraft som i amerikansk fotball.

6. Det finnes en posisjon for alle

Om du er under 1,70 eller nærmere to meter høy, veier under 70 kg eller er nærmere 140 kg, finnes det en posisjon for deg i amerikansk fotball. Mens man i sporter som europeisk fotball og basketball ofte krever at du har en bestemt kroppsbygning, og er i form på en spesifikk måte, har amerikansk fotball et stort mangfold av posisjoner med svært forskjellige funksjoner, som krever forskjellige variasjoner av størrelse og atletisk evne. Om du er 193 høy og veier 127 kg, er det ikke mange andre sporter du kan gjøre det godt i; i amerikansk fotball kan du bli en legende og få godt betalt for det. På grunn av dette, er sporten mer inkluderende enn mange andre, og legger opp til samarbeid mellom mennesker med vidt forskjellig bakgrunn.

7. Verdier

Mental styrke, lagarbeid, forpliktelse, strategi, felleskap og styrke er bare noen av karakteristikkene knyttet til amerikansk fotball. Disse har en appellerende kraft, og verdiene blir lært bort til spillerne fra det øyeblikket de begynner med sporten til de engang legger skoene på hyllen. Det viktige er at disse verdiene har en langt større rekkevidde enn på fotballbanen – de er viktig i livet. Fotball er på mange måter et utdrag av livet og samfunnet vi lever i. Sporten lærer deg å kjempe deg igjennom utfordringer, holde deg konsentrert om arbeidsoppgavene og lar deg kjenne på det å oppnå suksess på mange plan.

Når du går til kamp med lagspillerne dine, bygger dere et kraftig bånd. Mange vennskap bygges på og av banen gjennom amerikansk fotball. Fotball er en samlende idrett, som lærer deg mange nyttige verdier, som du vil dra nytte av resten av livet.

 

Om du har en eller flere venner som ville hatt nytte av å lese denne artikkelen, vennligst del artikkelen, slik at de kan forstå din lidenskap for sporten på en bedre måte.

 

Hva tenker du? Hvilke av disse momentene er viktigst for deg? Er det noe annet du ville ha nevnt? Vi setter pris på om du legger igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.