10 Måter å Bli en Bedre Fotballtrener

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
(Photo courtesy of Shamus Ian Fatzinger-Fairfax County Times)

(Photo courtesy of Shamus Ian Fatzinger-Fairfax County Times)

Translations of this article are also available in the following languages:DanskEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarPortuguêsRomânăSrpski

Skrevet av: Travis Brody
Oversatt av: Sveinung Løfaldli

 

Én av faktorene som bidrar til å skille klinten fra hveten blant trenere er det sterke ønsket som enkelte trenere har til å konstant forbedre treneregenskapene sine. Amerikansk fotball er en sport med mye strategi og mange teknikker, noe som vil si at antallet måter man kan forbedre sin egen forståelse for spillet på er utallige. Trenere har også utallige mange måter å forbedre måten de lærer bort sporten til spillerne sine. Med det i minne, har vi samlet de mange måtene man kan forbedre treneregenskapene sine i en konsis liste, som kan hjelpe enhver trener med å bli bedre.

Her er de 10 beste måtene for å bli en bedre amerikansk fotballtrener:

1. Lær og forstå reglene

Som lederen til unge idrettsutøvere er det essensielt at en trener studerer regelboken nøye for å forstå reglene i sporten han prøver å lære bort. Det å kunne teorien er ikke nok – en trener må forstå hvordan reglene fungerer i de ulike praktiske scenariene. Man trenger å være i stand til å gjenkjenne ting som regelbrudd som klipping, en lovlig kuttblokkering og ulovlige formasjoner i kampsituasjoner. Det er mange situasjoner som kan oppstå i løpet av en sesong, hvor spillerne vil komme løpende til deg med behov for en forklaring på hvordan et regelbrudd straffes, eller hvorvidt én spiller gjør noe som forårsaker regelbruddet. Det er viktig at du er i stand til å forklare alt dette til spillerne dine, ellers kan man risikere at spillerne vil anse deg som en dårligere trener fordi du ikke kan reglene skikkelig.

I tillegg, og kanskje viktigst, er det å kunne reglene skikkelig på kampdagen. Å kunne identifisere og diskutere regelbrudd med dommerne, vil ikke bare hjelpe til med å gjøre dommernes jobb enklere, men det kan også føre til at motstanderne blir straffet for regelbrudd, som dommerne ellers kanskje ikke ville ha sett. Dersom en dommer gjør en feil, vil du være i bedre stand til å argumentere for ditt standpunkt dersom du forstår reglene fullt og helt. Om dommerne synes at forståelsen din av reglene er mangelfull, vil det kunne sette deg i et lys, som gjør at det vil være mindre sannsynlig at dommerne er villig til å lytte til deg i diskusjoner om regelbrudd i fremtidige situasjoner.

2. Studer film

Spør enhver trener i NFL om hvor mye tid de bruker på å studere film hver dag, og svaret du vil få vil ligge på over fem timer hver dag. Det er en grunn til at de gjør det – det virker! Trenere som Bill Belichick og Jim Harbaugh er kjent for å se uendelige mengder kampfilm i løpet av sesongen og mellom sesongene, og det er ingen tilfeldighet at de har de to høyeste seiersprosentene av alle aktive trenere med deres nåværende lag i NFL. Å studere ditt eget lags trenings- og kampfilmer vil hjelpe deg med å identifisere hva laget ditt gjør bra og hva laget ditt trenger å jobbe mer med. Å se på kampfilm av fremtidige motstandere vil hjelpe til med å avdekke svakheter, samt hva de kan være i stand til å gjøre, noe som vil gjøre deg i stand til å angripe svakheter i strategien og evnene deres.

Trenere i NFL og NCAA har veldig velutviklede filmsystemer, noe den organisasjonen som du for øyeblikket er en del av, kanskje også har. Hvis laget ditt ikke har en strategi for filming, er det helt enkelt bare et grunnlag for å skape en strategi. Ved å være drivkraften bak å få på plass en filmstrategi, vil du ikke bare bli verdsatt for innsatsen som du legger i prosjektet, men du vil samtidig gjøre deg selv til en uerstattelig del av trenerapparatet. Gjør ditt beste for å være en del av løsningen.

3. Finn en mentor

Å finne og utvikle forhold til en trenermentor er en viktig del av det å bli blant de beste trenerne i enhver idrett. En mentor bør være en du har stor respekt for, har verdier som går godt overens med dine egne, samt gjør seg selv tilgjengelig for deg. Trenere er ofte glad for å fungere som mentorer så lenge de ser lidenskap for sporten og et talent i deg. I tillegg føler mange trenere at det er fint å kunne gi noe tilbake dersom de selv har hatt en mentor tidligere. Enten du finner en mentor i ditt eget land, som du kan se på en daglig basis, eller en trener i USA som du kommuniserer med via e-post, vil et slikt type forhold være til stor hjelp for en ung trener. Jeg anbefaler på det varmeste at trenere i Europa finner en high school- eller collegetrener og kontakter ham via e-post, hvor man uttrykker et ønske om å lære av ham. Å ta del i en slik dialog kan gi store fordeler.

Bill Parcells, en av de beste trenerne noensinne i NFL, har fungert som en mentor for mange dyktige hovedtrenere som Bill Belichick, Tom Coughlin og Sean Payton. Bill Walsh – den legendariske 49ers-treneren var mentor for Mike Holmgren, Jim Fassel og Dennis Green, som alle var suksessfulle hovedtrenere i NFL på ulike tidspunkt i karrierene deres. Noe av årsaken til at NFL har kunne vokst i det tempoet det har vokst, er fordi man har tatt lærdom fra legendene som var med på å bygge opp sporten og ligaen tidligere.

Mine trenermentorer var min egen far, og min venn Jim Mora Sr., som lenge var trener for New Orleans Saints og Indianapolis Colts. Det er umulig å sette en pengeverdi på de verdiene og perspektivene som jeg har lært av de begge, da de ofte har hatt en innflytelse på meg som ikke kun har vært begrenset til det som foregår på fotballbanen, men også ellers i livet. Hvis du kan finne noen som har vært der før deg, og som er villig til å gi deg råd og oppmuntringer, finnes det ingen grenser for hvor langt du kan nå både når det gjelder både personlig og profesjonell utvikling.

4. Få tilbakemelding fra andre trenere

Det ligger også en mulighet for å vokse ved å benytte seg av trenerapparatet som du er en del av. Spør medtrenerne dine om tilbakemelding på måten du lærer bort eller kommuniserer med spillerne dine. Det vil hjelpe deg med å utvikle ferdigheten dine. Objektive kolleger, som har et ønske om at laget skal bli bedre, kan ofte se ting ved deg, som du ikke kan, siden de har hatt mulighet til å observere deg fra utsiden. De kan fortelle deg om du er for negativ, gjør spillerne bjørnetjenester eller er for ufokusert eller intens, eller om teknikken eller taktikken din trenger å forbedres. Det er en klar fordel å være hardhudet, da kritikken kan være veldig nyttig. Å overkomme sitt eget ego er en viktig del av veien mot å bli en god trener.

5. Delta på trenerklinikker, leirer og konferanser

Dette er en av de enkleste måtene å bli en bedre trener på kortest mulig tid. Trenerklinikker og leirer arrangeres hele tiden i USA, og de blir stadig mer vanlig i Europa også. På en dag eller to, kan man ta til seg så mye informasjon at det vil starte opp nye tankeprosesser og gi deg helt nye perspektiver relatert til sporten og treneryrket. Å ta del i en konferanse med trenere fra toppnivå kan vise seg å være et stort steg fremover i karrieren din.

6. Lær nye øvelser og teknikker

Med tjenester som YouTube, har du en enorm tilgang til forskjellige øvelser og teknikker. Dette kan hjelpe deg med å utvide trenerrepertoaret ditt. Å bygge kunnskap innenfor disse feltene vil ha direkte overføringsverdi til banen, hvor spillerne dine vil dra nytte av det. Nye fotballøvelser og teknikker kan læres på mange forskjellige måter: klinikker, leirer, webinarer, YouTube-videoer og å observere andre trenere. Lær så mye du kan, for det vil være til stor nytte for deg.

7. Kjenn til alle taktikkene både i forsvar, angrep og special teams

Selv om man er en posisjonstrener, burde man skaffe seg en forståelse av hele bildet taktikkmessig. Å bygge opp kunnskapen din om sporten vil være svært nyttig senere om du skulle ønske å søke på en trenerstilling med mer ansvar enten hos organisasjonen som du er en del av nå, eller hos et annet lag. Medtrenerne dine kommer til å respektere deg for dybden i kunnskapen din, noe som vil føre til at det er mer sannsynlig at de ber deg om råd på kampdagen, eller at du blir mer aktuell for en koordinatorstilling eller for hovedtrenerjobben senere. Dersom du har et mål om å en dag bli en hovedtrener (eller allerede er en hovedtrener), er det essensielt at du kjenner til hele lagets strategi, slik at du kan ta velbegrunnede beslutninger og gi gode råd til spillere og medtrenere ved enhver anledning.

8. Lær å lære bort alle posisjonene

På samme måte som at det er viktig å kjenne til strategien til hele laget, er det også viktig at du lærer deg å være trener for alle posisjonene på banen. Dersom du ikke gjør dette, bidrar du til å begrense spillernes utvikling i stor grad. Dersom du fra før er en linebacker-trener, men i tillegg lærer deg å trene mottakere, har laget plutselig fått en ekstra trener for pasningsmottakerne. Da representerer du en større verdi for spillerne dine, og det er også mulig at du ser noe som andre posisjonstrenere ikke ser. Hvis du på noe som helst tidspunkt skal se på muligheten for å få en bedre trenerstilling enten innad i laget du allerede er en del av, eller på et annet lag, er det viktig at du kan legge til flere posisjoner til din egen CV. Nesten alle trenerne i NFL har vært trenere for forskjellige posisjoner før de omsider endte opp i ligaen. For dem har det vært en nødvendighet å være fleksibel for å kunne dra nytte av jobbmuligheter som har kommet siden man trenger å tilføre ekstra verdi til et lag utover å kunne være trener for én posisjonsgruppe. Hvis du enda ikke er i stand til å trene mer enn én posisjon – gjør denne svakheten om til en styrke.

9. Hold deg oppdatert på nye trender

Det kommer stadig nye formasjoner, taktikker og spill. De beste trenerne lærer disse så ofte de kan, og prøver å tilpasse nye ideer til deres egne lag. Et nytt lurespill kan være forskjellen på seier eller tap i en kamp, en ny punt-formasjon kan gi deg en klar fordel når det gjelder beskyttelse og posisjoneringskampen på banen og en ny blitz-pakke kan ta et lag på sengen i en halv kamp. Lær og forstå fordelene som ligger i disse formasjonene, taktikkene og spillene – de kan hjelpe deg med å overrumple motstanderen. Den beste måten å gjøre dette på er ved å se på kamper fra NFL eller NCAA. Dette gjelder spesielt NCAA-kamper, da man ofte prøver mange nye ting i collegeligaen.

En venn av meg, Sam Farmer, som dekker NFL for Los Angeles Times, uttalte: «om du ikke liker forandring, kommer du til å like det å være irrelevant enda mindre». Han har helt rett – om du bruker utdaterte systemer og ikke prøver å holde deg oppdatert på nye trender i fotballverden, eller generelt i livet, vil du snart opparbeide deg en rykte som en som har passert sine glansdager.

10. Lær å evaluere spillergruppen din bedre

En av de vanligste feilene, som jeg ser trenere gjør, er når de prøver å tvinge spillere inn i det systemet, som treneren kjenner best. Dette er en bombesikker måte å få seg selv sparket på. Oppgaven din er å putte de 11 beste spillerne på banen, koste hva det koste vil. Dette betyr at du trenger å evaluere spillergruppen din for å identifisere den strategien og formasjonen, som best benytter seg av det talentet, som du har tilgjengelig. Hvis du har glimrende receivere, er det ingen grunn til å bruke en Wing-T-formasjon. Hvis du har cornerbacker, som behersker mannsmarkering utmerket, er det ingen grunn til å spille Cover 2. Dersom du har en svært dyktig tight end, burde du ikke spille med 4-receiver-sett. Ikke tving spillerne dine inn i systemer, som ikke er tilpasset dem. Det er ditt ansvar å sørge for at du bruker kunnskapen din til å sette spillerne dine i best mulig posisjon til å lykkes. En smart trener vet hvordan han skal tilpasse systemet sitt med bakgrunn i hvilke spillere han har tilgjengelig i stedet for å tilpasse spillerne, slik at de skal passe inn i systemet.

BONUS: Ha et åpent sinn

Én av tingene du lærer som en trener, akkurat som man gjøre som spillere, er at det er alltid noen der ute som gjør ting bedre enn deg. Uavhengig av om de har utviklet et nytt angreps- eller forsvarssystem, utviklet en unik organisasjonsstruktur eller har ansatt de beste assistenttrenerne, er disse trenerne noen som kan lære deg noe om amerikansk fotball. Man lære disse tingene med direktekontakt, eller indirekte ved å se lagene deres spille, lese artikler om dem, osv. Du burde prøve å ta til deg så mye informasjon som mulig. Det er alltid noen som finner på noe nytt, og man burde alltid prøve å være åpen for nye ideer. Dersom du ikke er villig til å lytte – er det alltids noen andre som drar nytte av det.

 

Er det noe du ville ha lagt til i denne listen? Har du en god historie som beskriver hvordan noen av disse punktene har vært en fordel for deg? Da passer det godt å diskutere det i kommentarfeltet, som du finner nedenfor.