Hvad Gør Football Så Attraktivt?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Former National Rugby League player and future NFL hopeful Jarryd Hayne (courtesy of The Courier Mail Australia)

Tidligere National Rugby League -, og nuværende NFL spiller, Jarryd Hayne (The Courier Mail Australia)

Translations of this article are also available in the following languages:BosanskiEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarNorskPortuguêsRomânăSrpski

Af: Travis Brody
Oversat af: Dan Bering

 

I slutningen af sidste år annoncerede en af verdens bedste rugby spillere, Jarryd Hayne, at han ville forlade en tryg fremtid i NRL, den australske rugby liga, til fordel for at prøve kræfter med NFL. Hayne sagde derved ikke bare nej til næste sæsons løn og en potentiel kontraktforlængelse med millioner af dollars i sigte for holdet Parramatta Eels. Han traf sin beslutning uden på nogen måde at have sikret sig en plads på et NFL hold. Han forlod NRL, simpelthen for at forfølge drømmen om en NFL karriere, uden at have en kontrakt på bordet.

Hayne har ingen erfaring med at spille amerikansk fodbold. På trods af at Australien byder på både ungdoms, college og professionelle football rækker, begyndte Hayne i stedet at spille rugby i en ung alder. Han nåede derfor aldrig at spille football på et organiseret niveau. Efter de seneste år at have overvejet at udskifte rugby med NFL besluttede Hayne derfor at tiden nu var den rette. Efter at have besøgt Seattle Seahawks’ hold faciliteter i september, gjorde han sin beslutning officiel den 15. oktober.

Så hvorfor ville en rugby stjerne, endda af nogen udnævnt til at være den bedste i Verden, sige farvel til sikkerheden ved en langtidskontrakt i sin sportsgrens bedste liga, til fordel for en usikker fremtid med amerikansk football?

De af os der spiller eller har spillet football har en rimelig klar ide om hvad spillet får os til at føle. Men at summere disse følelser og tanker op til en eksakt beskrivelse af hvad der gør sporten så dragende, er straks langt sværere. Alligevel har amerikansk fodbold så mange kvaliteter, at der er rigeligt at vælge imellem. Amerikansk fodbold er verdens fedeste sportsgren og Jarryd Hayne er bare én af mange, der har fået øjnene op for netop dette.

Her følger de syv største årsager til at amerikansk fodbold er så fantastisk:

1. Det er en enestående holdsport

Basketball bliver spillet 5 imod 5. Baseball spilles 9 imod 9. Football spilles ikke bare 11 imod 11. Det er 50 imod 50 sport, eller som minimum 30 imod 30. For at konkurrere på et højt niveau i 60 effektiver minutter hver uge igennem en hel sæson, er der brug for dybde på hver eneste position – vel at mærke på hver side af bolden. Derudover er der brug for at koordinere hver af disse positioner med fokus på et velorganiseret offense, defense og special teams. Selv et holds trænerstab udgøres af mange forskellige ofte overlappende funktioner og kræver dybde. Resultatet af alt dette er et enormt og unikt fokus på, netop som én stor fælles enhed, at nå holdets mål.

På banen skal alle 11 spillere performe som en enhed, for ikke at afsløre svaghedstegn. Det kræver at alle 11 spillere eksekverer deres nøje udpegede opgave på hvert spil. På denne måde er alle spillere direkte involveret i hvert et spil, meget ulig andre sportsgrene. Uden for banen er den fælles holdånd en lige så vigtig faktor. Alle spillere skal tro på, at de kæmper for samme sag og samtidig have en stærk tiltro til såvel trænere som medspillere.

2. Spillets strategi

At organisere en football trup, kan sammenlignes med at stable en lille hær på benene. Som tilfældet er det med en lille hærenhed, identificerer et footballhold styrkerne og svaghederne hos modstanderen, sammenholder dette med sine egne af slagsen. Herudfra dannes en strategi der skal udnytte netop modstanderens svagheder og denne strategi udføres så i praksis. Hver spiller og træner har sat sig mål at opnå, hvilket gør at de dagligt bestræber sig for at blive bedre som individer og som hold. Hver position har unikke ansvarsområder der skal udføres, uanset om det gælder at blokere, tackle, gribe, løbe, kaste, sparke eller at forsvare. En trænerstab skal kunne organisere og koordinere hele spillertruppen, såvel under træning som under holdets kampe.

Under en kamp skal et hold være klar på at udføre den forberedte strategi, justere denne når nødvendigt, til tider ændre angrebets fokus, have kontrol med tiden og udskifte spillere undervejs. Football kræver mere dybdegående strategi end nogen anden sportsgren, hvilket gør det mere intellektuelt end noget andet. Tilføj dertil den forberedelse der er et nødvendigt onde for trænerstaben. Der skal ses videooptagelser af tidligere spillede kampe og træningssessioner for at tage ved lære af egne fejl og samtidig for at forberede sig frem imod den kommende modstander. Det er derfor ikke svært at forstå, hvorfor football er en dybt strategisk sport.

3. Football er spektakulært

Grundet indholdet af nogle af de største elementer fra den amerikanske kultur (eller i hvert fald nogle af de mest famøse), er football blevet en spektakulær sportsgren i USA såvel som uden for landet. 111,5 millioner mennesker så Super Bowl XLVII i Amerika alene. Seertallet nåede på verdensplan op på omkring 167 millioner. NFL er blevet langt mere end bare en sportsgren, det er ren og skær underholdning. Atleter i verdensklasse på begge hold der kæmper imod hinanden med tonsvis af action og dramatik, cheerleaders dansende på sidelinjen, musik performet af kendte kunstnere, jetfly flyvende henover stadioner og meget mere. NFL er blevet det bedste reality TV der findes på kloden. Tilføj ydermere stemningsfyldte tailgating-fester før kampene, uden for gigantiske stadioner (Dallas Cowboys’ AT&T Stadium kan rumme flere end 105.000 tilskuere). Du kan ikke undgå at blive revet med.

Denne intensitet og underholdning er dog ikke forbeholdt NFL. College football, High School football og football i andre lande (såsom Canada, Mexico, Japan, Tyskland og Østrig blandt andre) tilbyder også deres fans en stor mængde underholdningsværdi. Football er den mest populære sport i USA og den store vækst i interesse fra andre lande, får flere og flere til at tage spile øjnene op, for såvel enkelte hold som for ligaer rundt omkring.

4. Det tempofyldte spil

Et af de oftest hørte kritikpunkter af football fra folk der ikke kender til spillet, er at der er for mange spilmæssige pauser, uden et kontinuerligt flow. Problemet ved denne kritik er imidlertid bare, at der ikke tages højde for netop værdien af ”stop-og-start”-elementet. Et gennemsnitligt spil i amerikansk fodbold tager omkring 4-6 sekunder, efterfulgt af en pause på 25-40 sekunder. Denne tid bliver imidlertid brugt på fysisk og mentalt at gøre sig rede til næste udfoldelse, kombineret med at lægge den rette strategi frem mod næste spil. Dog er det mest vigtige aspekt ved disse ophold, at aktørerne får mulighed for at lade op til at kunne give sig 100 procent under næste spil. I mange andre sportsgrene ses det sjældent at udøverne kan give sig fuldt ud, grundet den naturlige udmattelse ved kontinuerlig udfoldelse. I disse sportsgrene ses det snarere at en sportsudøver giver det bedste af hvad der energimæssigt er tilbage i tanken (ofte 80-90 procent af den maksimale ydeevne), fremfor at se den samme give det bedste af sig selv i effektiv spilletid.

Sportsgrene som fodbold, baseball, rugby, cricket, hockey og tilmed basketball indeholder også en stor mængde tid, hvor spillere ikke er en effektiv del af spillet rent fysisk. Dette ses aldrig i football, da alle spillere yder deres maksimale på hvert enkelt spil, med 100 procents koncentration om udførelsen af den givne rolle. Ingen står stille uden at udføre noget, hvilket meget få sportsgrene, hvis nogen overhovedet, kan nikke genkendende til.

5. Spillets intensitet

Som Vince Lombardi historisk har udtalt, ”Football er ikke en kontakt sport, det er en kollisions sport – at danse er en kontakt sport”. Football er ikke for svage sjæle. Intensiteten i sporten er uforlignelig, som det også er tilfældet for de hårde hits i løbet af en kamp. Dette kræver en stor portion fokus og mental styrke, da risikoen for seriøse skader er nært tilstedeværende.

Når nogle der er mindre kendte med sporten, påstår at football er mindre intenst end eksempelvis rugby, da football spillere bærer udstyr som hjelme og beskyttelsesudstyr, glemmer de en vigtig faktor. For alt dette udstyr kan også bruges som regulære våben i den direkte kamp over for modstanderen. Da football spilles med udstyr på, giver det selvtilliden og muligheden for at ramme modstandere med fuld styrke og fart. Mange rugby taklinger udføres langt fra med samme styrke, som man ser det blandt football spillere.

6. Der er en plads til alle

Uanset om du er 165 cm høj eller 210, vejer 75 kg eller 150, er der plads til dig på en footballbane. Hvor basketball eller fodbold eksempelvis ofte kræver at du har visse former for mål at passe ind under, samt en bestemt form for fysik, har football en større variation af fysiske profiler der kan tilpasses forskellige positioner på banen, ikke mindst grundet de mange positioners funktioner. Hvis du er 210 cm høj og vejer 140 kg, er der sandsynligvis ikke mange sportsgrene du kan udøve. Men i football kan du excellere med selv dén fysiske udformning og du kan tilmed blive betalt godt for det. Af denne grund er football en langt mere åben sportsgren end mange andre. Den hylder mangfoldighed og samarbejde imellem spillere med vidt forskellig baggrund.

7. Værdier

Råstyrke, teamwork, engagement, strategi, fællesskab og udholdenhed. Blot nogle af de egenskaber der kendetegner amerikansk football. Appellerende egenskaber, dybt inkorporeret i en træners hverdag, når han skal coache sine spillere fra første dag de indtræder på træningsanlægget, til sidste dag de trækker uniformen over hovedet. Det vigtigste ved disse egenskaber er dog, at de går langt ud over football rammerne – det er vigtige værdier i hele livet. Football er på mange måder et mikrokosmos af livet. Det lærer dig at overvinde modstand, at være fokuseret på at nå et mål og det indbyder dig til at smage på succes i forskellig målestok.

Når du ”går i krig” med dine holdkammerater, bygger du samtidig et stærkt bånd. Mange venskaber knyttes på og uden for banen. Football er en forenende kraft der giver dig mulighed for at få nogle vigtige lektioner, du kan bære med dig resten af dit liv.

 

Har du en ven eller bekendt der kan få gavn af at læse denne artikel, tøv da ikke med at dele den med dem. På denne måde kan de bedre lære at forstå din passion for football.

 

 

Hvad mener du? Hvilke af disse punkter finder du mest appellerende? Er der noget du ville tilføje til listen? Vi vil meget gerne høre dine kommentarer herunder.