Mi a vonzó az amerikai futballban?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Former National Rugby League player and future NFL hopeful Jarryd Hayne (courtesy of The Courier Mail Australia)

Korábbi Nemzeti Rögbi Liga játékos, jövőbeli NFL reménység Jarryd Hayne (The Courier Mail Australia)

Translations of this article are also available in the following languages:BosanskiDanskEnglishEspañolFrançaisItalianoNorskPortuguêsRomânăSrpski

Írta: Travis Brody
Fordította: Botond Szűcs
Szerkesztette: Tamas Sziklai

 

A tavalyi év végén a világ egyik legjobb rögbi játékosa, Jarryd Hayne bejelentette, hogy lemond az Ausztrál Nemzeti Rögbi Válogatott tagságáról és megpróbál bejutni az NFL-be. Tette ezt nemcsak úgy, hogy lemondott az NRL-ben induló Parrattama Eels által felajánlott garantált pénzről és a potenciális több millió dolláros szerződéshosszabbításról, hanem úgy, hogy egyáltalán nem volt biztos az NFL-be kerülésében. Egyszerűen azért hagyta ott az NRL-t, hogy kövesse az álmait az NFL-ig, biztos szerződéstervezet nélkül.

Ha mélyebbre ásunk, kiderül, hogy Hayne eddig még sosem játszott amerikai futballt. Ausztráliában ugyan van ifjúság, egyetemi és felnőtt amerikai futball liga, de Hayne fiatalon rögbizni kezdett, és sosem vett részt szervezett amerikai futball versenysorozatban. Az elmúlt két évben már tervezgette a váltást az NFL-re, és végre úgy döntött elérkezett az idő. 2014. október 15-én bejelentette terveit, miután tett egy látogatást a Seattle Seahawks edzőkomplexumában.

Miért tenné kockára biztonságát, hosszú távú terveit egy rögbi szupersztár, aki sokak szerint a világ legjobb játékosa, egy kétségekkel teli jövőért az amerikai futballban? Azok, akik játszák vagy játszották ezt a sportot tudják mi ez az érzés, de velősen elég nehéz megfogalmazni a jellegzetességeit. Az amerikai futball annyi kiváló tulajdonsággal bír, hogy szinte választani sem lehet közülük, ez a legjobb sport a világon és Jarryd Hayne csak egy a sok közül, aki rájött erre.

Íme, a 7 legkiemelkedőbb ok, ami az amerikai futballt nagyszerűvé teszi:

1. Kiváló csapatsport

A kosárlabdában 5 az 5 ellen játszanak, a baseballban 9 a 9 ellen. Az amerikai futball valójában nem 11 a 11 elleni játékot jelent, valójában 50 játékos, vagy legkevesebb 30 játszik egymás ellen. A játék közben a használt rendszer szerint külön-külön kell a támadósor, a védősor és a speciális csapategység valamennyi posztját koordinálni. Még az edzői stábban is egymásra épülő, réteges pozíciók vannak. Ennek köszönhetően az eredmények eléréséhez a fő hangsúly a csapatmunkán van.

Mind a 11 pályán lévő játékosnak egy egységként kell működnie, máskülönben a gyengeségeiket könnyű kihasználni. Mind a 11 játékosra szükség van minden egyes játékhelyzetben és ez különbözik minden más sportágtól. A pályán kívül a csapatösszhang legalább ilyen fontos faktor. Minden játékosnak hinnie kell abban, hogy mindannyian ugyanazért az ügyért harcolnak, hinniük kell egymásban és az edzőikben is.

2. A játék stratégiája

Egy amerikai futball csapat játékosállományának rendszerezése egyenértékű egy kis hadtest fenntartásával. Hasonlóan a katonai egységekhez egy amerikai futball csapat elemzi az ellenfelei és a saját erősségeit és gyengéit, stratégiát készít az összecsapásokra, ahol ezeket végre is hajtja. Minden játékos és edző rendelkezik saját feladattal és célokkal, ugyanakkor minden egyes nap egyénenként és csapat szintjén is fejlődni akarnak. Pozíciónként más és más feladatokkal rendelkeznek, amit végre kell hajtaniuk, legyen ez blokkolás, szerelés, elkapás, futás, dobás, rúgás vagy védekezés. Az edzői stábnak a teljes játékosállományt irányítania kell edzésen és a csapat meccsein is.

Egy meccs során a csapatok minden erejükkel azon vannak, hogy végrehajtsák saját stratégiájukat, finomítaniuk kell, amikor szükséges, változtatni a támadás módján, játszani az idővel, megfelelően végrehajtani a cseréket. A játék sokkal összetettebb stratégiát kíván, mint bármelyik másik sport, így sokkal több agymunkára van szükség közben. Ha ehhez még hozzávesszük az edzői stáb felkészüléséhez szükséges filmelemzést, ami segíti a saját hibákból való tanulást, illetve a következő ellenfél megismerését, könnyű megérteni, hogy miért annyira stratégiaközpontú sport.

3. Az amerikai futball látványosság

Az amerikai kultúra legnagyszerűbb (vagyis inkább leggrandiózusabb) aspektusait kölcsönvéve az amerikai futball nem csak az Egyesült Államokban, de az egészvilágon látványossággá vált. Csak az USA-ban 111,5 millió ember nézte a XLVII. Super Bowl-t, ehhez világszerte mintegy 167 millió néző csatlakozott. Az NFL mára több mint játék – tiszta szórakoztatóiparrá vált. Minden csapatban világszintű sportolók versenyeznek rengeteg akció és dráma közepette, a cheerleaderek táncolnak, zenekarok zenélnek, repülők repülnek a fejek fölött és még sorolhatnánk. Mára a lehető legjobb valóságshowá vált. Ha ehhez hozzávesszük a meccsek előtti sütögetést, az óriási stadionokat (a Dallas Cowboys stadionja, az AT&T Stadion több, mint 105 ezer ember befogadására képes), alig bírjuk visszatartani izgatottságunkat.

A szórakoztatás ilyen szintje nem korlátozódik az NFL-re, az egyetemi- és középiskolás bajnokság, de más országok amerikai futball ligái (többek közt Kanada, Mexikó, Japán, Németország és Ausztria) hatalmas értéket nyújtanak szurkolóiknak. Az amerikai futball az Egyesült Államok legnépszerűbb sportja, de más országokban is fejlődik, ez egyre több embert vonz, így növelve az adott csapat vagy ligá szórakoztató értékét.

4. A játék tempója

Az egyik leggyakoribb kritika az amerikai futballal kapcsolatban, hogy a játék túl sokat áll, kevés benne a folyamatos játékidő. Ezzel az érveléssel az a baj, hogy nem veszi figyelembe a játék „stop-start” természetét. Az amerikai futballban egy átlagos játék 4-6 másodpercig tart, ezt egy 25-40 másodperces szünet követi. Ez a szünet arra jó, hogy a játékosok teljesen feltöltődjenek fizikálisan és mentálisan, elemezzék az előző játékszituációt és összehangolják a következőt. Ugyanakkor a legfontosabb az, hogy a játékosok így felkészülhetnek arra, hogy a következő játékhelyzetben is 100%-ot nyújtsanak. Más sportok folyamatos jellege miatt azokban ritkán látunk 100%-os odaadást, ennek fő oka a folyamatos játékból adódó fáradás. Ahelyett, hogy azt látnánk, hogy a játékosok mindent megtesznek, a legtöbbször azt látjuk, hogy mennyi maradt még bennük- ez általában a teljes képességük 80-90%-a.

Az európai futballban, baseballban, rögbiben, krikettben, jégkorongban, de még a kosárlabdában is rengeteget álldogálnak a játékosok a pályán játék közben. Ilyen sosem történhet amerikai futball közben, itt minden játékos 100%-os akarással és koncentrációval játszik, álldogálás nélkül. Ez egy olyan dolog, amit nagyon kevés sportról – ha van ilyen egyáltalán – mondhatunk el.

5. A játék intenzitása

Vince Lombardi híres mondása alapján, „Az amerikai futball nem kontaktsport, hanem ütközős sport, – a tánc kontaktsport.” Az amerikai futball nem való a testileg vagy fejben gyengéknek. A játék intenzitása példa nélküli, rengetegszer kell hatalmasat ütközni meccs közben. Ehhez hihetetlen koncentrációra és mentális erőre van szükség, mivel a sérülés esélye nagyon is valós.

Azok, akik kevésbé ismerik a játékot, azt mondhatják, hogy az amerikai futball kevésbé kemény, mint az olyan sportok, mint a rögbi, mivel védőfelszerelést és sisakot használunk a játék közben. Ezek az emberek elfelejtik, hogy ezeket az eszközöket fegyverként is használjuk ellenfeleink ellen. Mivel az amerikai futballban lehetőség van a védőfelszerelések használatára, az is lehetővé válik, hogy teljes sebességgel üsd meg az ellenfeledet. A rögbiben használt szerelések többsége nem olyan erőkifejtéssel történik, mint az amerikai futballban használt szerelések.

6. Mindenkinek van helye a pályán

Mindegy mekkora vagy, lehetsz 167 cm vagy 198 cm magas, 68 kg vagy 136 kg van helyed az amerikai futball pályán. Az olyan játékok, mint a kosárlabda vagy európai futball bizonyos testalkatot és fittségi szintet követelnek meg a játékosoktól. Az amerikai futballban rengeteg pozíció van, melyek nagyon sokféle feladattal bírnak, így többféle méretű és atletikus képességű játékosra van szükség. Ha valaki 193 cm és 127 kg, kevés sportban tudja megtalálni a helyét, amerikai futballban viszont legendává válhat (közben pedig rengeteget keres). Ezért ez a sportág sokkal befogadóbb, mint a többi, lehetővé teszi a különböző hátterű játékosok közti kooperációt.

7. Értékek

Keménység, csapategység, elhivatottság, stratégia, egység és erő. Ez csak néhány, az amerikai futballal összekötött tulajdonság. Kétségtelenül vonzóak, a játékosokat attól kezdve ezekre edzik, hogy a pályára léptek, egészen addig, amíg utoljára vesznek fel felszerelést. A legfontosabb ezekkel az értékekkel kapcsolatban, hogy sokkal messzebb érnek, mint az amerikai futball – az életben is nagyon fontosak. Az amerikai futball több szempontból is az életet modellezi. Megtanít megbirkózni a nehézségekkel, fókuszáltnak és objektívnek maradni, illetve lehetővé teszi, hogy megtapasztald a sikert több szinten is.

Amikor a csapattársaiddal harcba indulsz, nagyon erős kapcsolatok alakulnak ki. Sok barátság épül a pályán és azon kívül is. Az amerikai futball egy egységesítő erő, ami olyan fontos leckéket képes megtanítani, melyek egy életen át elkísérnek.

 

Ha van olyan barátod, akinek segítene ez a cikk, kérlek, oszd meg vele, hogy jobban megérthesse a rajongásodat az amerikai futballal kapcsolatban.