10 út a jobb amerikai futball edzővé váláshoz

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
(Photo courtesy of Shamus Ian Fatzinger-Fairfax County Times)

(A fényképet Shamus Ian Fatzinger-Fairfax County Times engedélyével tesszük közzé.)

Translations of this article are also available in the following languages:DanskEnglishEspañolFrançaisItalianoNorskPortuguêsRomânăSrpski

Írta: Travis Brody
Fordította: Botond Szűcs
Szerkesztette: Tamas Sziklai

 

Az egyik dolog, ami megkülönbözteti a kiváló edzőt az átlagostól, az a késztetés, hogy mindig fejlessze képességeit. Az amerikai futball annyira gazdag taktikai és technikai elemekben, hogy örökké fejlődhetünk ezeken a területeken, az edzők már a játék elemeinek tanítását is számtalan módon végezhetik. Ennek segítése érdekében összeállítottunk egy rövid listát, íme, a legjobb tíz módszer az edzők képességeinek javítására:

1. Tanuld meg és értsd meg a szabályokat!

Fiatal sportolók vezetőjeként az edzőnek ismernie kell annak a játéknak a szabályait, amit tanítani szeretne. A szabályok egyszerű ismerete azonban nem elég, az edzőknek ismerniük kell ezeknek a gyakorlati alkalmazását is. A „clipping” büntetés, egy szabályos „chop” blokk vagy egy szabálytalan felállás felismerése a játék menete közben alapvető követelmény az edzőkkel szemben. Szezon közben sok olyan helyzet adódik, amikor a játékosok az edzőt kérdezik az egyes szabályokról, büntetésekről, elkövetett szabálytalanságokról, ha ilyenkor nem sikerül válaszolni, az rossz színben tüntetheti fel az edzőt. Ezeket a helyzeteket fontos elkerülni.

Meccsnapon a szabályok ismerete még jelentősebb. A bírók figyelmét elkerülhetik bizonyos szabálytalanságok. Ezeket felismerve és jelezve nekik az edzők nem csak a bírók munkáját javítják, de előnyt kovácsolhatnak szabályismereteikből: jobban tudnak érvelni az esetleges bírói tévedések esetén, jelezhetik az ellenfél szabálytalanságait. Ugyanakkor a rossz szabályismeret a bírók szemében is aláássa az edzői tekintélyt és rontja az érvelések hatékonyságát.

2. Nézz filmet!

Az NFL edzők szezon közben legalább napi 5 órát töltenek edzések és meccsek filmfelvételeinek nézésével, elemzésével és ennek oka van, mégpedig az, hogy működik. Bill Belichick vagy Jim Harbaugh arról híresek, hogy hatalmas mennyiségű filmet néznek a szezonban és szezonon kívül is. Nem véletlen, hogy a legeredményesebb aktív edzők közé tartoznak. A saját csapatról készült felvételek kiemelik, mit csinál a csapat jól és mi az, amin javítani kell. Az ellenfél meccseinek elemzése pedig segít a képességeik felmérésében, gyengéik megtalálásában, lehetővé téve a képességeik és taktikáik kritikus réseinek megtalálását.

Az egyetemi bajnokság és az NFL edzőinek kifinomult rendszerek állnak rendelkezésükre az ellenfél és saját filmjeik megtekintésére, de ez a lehetőség nem minden csapatnál adott. A rendszerezett film gyűjtési és elemzési stratégia hiánya csak úgy hidalható át, ha az ember kidolgoz egyet. Ennek a stratégiának a vezetőjeként jobban elfogadnak majd és az edzői stáb elengedhetetlen részévé válsz. Edzőként tehát tégy meg mindent ennek a fejlesztésére.

3. Találj egy mentort!

Minden sportban kritikus fontosságú jó kapcsolatot ápolni egy olyan edzővel, akire mentorként tekinthetsz. A mentor általában egy olyan személy, akinek értékrendje hasonlít a tiédre, akit tisztelsz, és aki elérhető számodra. A legtöbb edző szereti ezt a szerepet, főleg egy olyan tanítvány esetén, akiben megvan a szenvedély és képesség, mert így úgy érzik, még többet tehetnek a sportért. Kiemelten igaz ez azoknál, akiknek volt saját tanítómesterük. Az, hogy olyan tanítómestered van, akivel napi kapcsolatban vagy, esetleg olyan, aki az Egyesült Államokban él és csak hetente kommunikáltok emailben, teljesen mindegy. Egy ilyen kapcsolat hatalmas segítség lehet egy fiatal edző számára. Európai edzőknek erősen ajánljuk, hogy találjanak egy középiskolai vagy egyetemi szinten dolgozó edzőt az Államokban és emailben jelezzék neki tanulási szándékukat, egy ilyen kapcsolat kialakítása csak előnyükre válhat.

Bill Parcells, aki az NFL történetének egyik legjobb edzője volt, híres arról, hogy sok nagy edzőt mentorált, többek között Bill Belichick-et, Tom Coughlin-t és Sean Payton-t. Bill Walsh a 49ers edzőlegendája Mike Holmgren, Jim Fassel és Dennis Green tanítómestere volt, mindannyian nagyon sikeres NFL vezetőedzőkké váltak. Az NFL azért is fejlődik exponenciálisan, mert ezek az emberek az őket megelőző edzőóriások tapasztalatait, elveit és gyakorlatát fejlesztik tovább.

Az én edzőmentoraim apám és az idősebb Jim Mora (New Orleans Saints és Indianapolis Colts korábbi vezetőedzője) voltak. Az értékrend és szemlélet, amit tőlük tanultam felbecsülhetetlen, rengetegszer segítettek a pályán, de a civil életben is. Ha tudsz találni valakit, aki már járt az úton előtted és hajlandó segíteni, tanácsokkal ellátni, akkor a csillagos ég a határ mind a személyes, mind a szakmai fejlődésedben.

4. Kérd ki más edzők tanácsát!

A saját edzői gárdádban is van lehetőség a tanulásra és fejlődésre. Sokat finomíthatsz módszereiden, ha kérdezgeted az edzőkollégáidat a játékosokkal való kommunikációról, tanítási módszereikről. Mivel ők kívülről, objektíven látják a stílusodat, sok olyan dolgot észrevesznek, amit te nem. Hamar kiderül, ha túl engedékeny, esetleg túl negatív; túl élénk vagy túl szétszórt vagy; esetleg a technikai oldalon vagy stratégiában kell még fejlődnöd. Ezeket a kritikákat tudnod kell kezelni, mivel jelentősen segíthetnek az önzőség legyőzésében, szélesebb látókör kialakításában és ezeken keresztül a jobb edzővé válásban.

5. Vegyél részt továbbképzéseken, edzőtáborokon, konferenciákon!

Talán ez a legegyszerűbb módja annak, hogy rövid időn belül jobb edzővé válj. Az Egyesült Államokban folyamatosan találhatsz edzőtáborokat és szakmai továbbképzéseket, de egyre elterjedtebbek Európában is. Ezek egy-két nap alatt annyi új információt jelentenek, annyi új gondolatot indítanak el benned, amellyel teljesen új szemszögből láthatod a játékot. A profi szakmai továbbképzések, ahol a lehető legjobb edzők adnak elő, fontos továbblépést jelenthetnek az edzői karrieredben.

6. Tanulj meg új gyakorlatokat és technikákat!

A legújabb videó megosztó platformok, mint például a YouTube, minden eddiginél szélesebb hozzáférést biztosít új gyakorlatok és technikák megtanulására, így bővítve edzői repertoárodat. Edzőként, az ilyen irányú képzettséged azonnali eredményekhez vezet a játékosok pályán mutatott teljesítményében. Új gyakorlatokat és technikákat sok helyen tanulhatsz: továbbképzéseken, edzőtáborokban, online kurzusokon, YouTube videókon és persze más edzőktől. Tanulj, amennyit csak lehet, sokat fog érni az így megszerzett tudás.

7. Ismerd a támadó/védő/speciális csapategységed rendszerét!

A csapat stratégiájának, képességeinek és céljainak ismerete még pozíciós edzőként is fontos, hiszen szélesíti ismereteidet és segít, ha a jövőben nagyobb felelősséggel járó feladatot szeretnél ellátni. Az edzőkollégáid tisztelni fogják tudásodat és meccsnapokon ki fogják kérni tanácsaidat, a vezetőség pedig nagyobb eséllyel bíz majd rád koordinátori vagy vezetőedzői feladatokat. Amennyiben egy nap vezetőedző szeretnél lenni (esetleg már az is vagy), életbevágóan fontos, hogy teljes mértékben ismerd csapatod rendszerét, mert így leszel képes minden alkalommal megalapozott döntéseket hozni, segíteni játékosaidat és a többi edzőt.

8. Tanuld meg edzeni az összes posztot!

Talán ugyanannyira fontos az összes poszt ismerete, mint a saját csapat stratégia teljes ismerete. A saját játékosaid fejlődését akadályozod, ha nem ismered, hogyan kell minden posztot edzeni. A csapat linebacker edzőjeként megtanulhatod, hogyan kell az elkapókat edzeni, a csapatnak nagyon jól fog jönni egy plusz elkapó edző. Hatalmas előnyt jelent ez a játékosoknak is, ráadásul olyan dolgokat vehetsz észre, amit a posztedzőjük nem. Ha pedig jobb edzői pozíciót szeretnél a saját csapatodban, esetleg máshol, több poszt ismerete nagyon fontos. Szinte minden NFL edző több poszton is edzősödött mielőtt a ligába került. A több poszt edzésével megszerzett rugalmasság lehetővé tette számukra a megnyíló lehetőségek kihasználását, és értékesebbé tett őket a csapatok szemében. Kovácsolj előnyt abból, hogy több posztot ismersz!

9. Legyél naprakész az új irányzatokkal!

Mindig feltűnnek új felállások, stratégiák, játékvariációk. A legjobb edzők annyit tanulnak ezekből, amennyit csak tudnak, megpróbálják saját csapatukban alkalmazni a különféle ötleteket. Egy új trükkös játék jelentheti a különbséget a győzelem és a vereség között; egy új punt felállás hatalmas előnyt jelenthet a punter megvédésében és így jobb mezőnypozíciót eredményezhet; egy új blitz csomag egy teljes negyedre megbéníthatja az ellenfél támadósorát. Tanulj és értsd meg ezeknek a játékoknak, formációknak, stratégiáknak az előnyét, rengeteget jelenthetnek abban, hogy meglepd az ellenfeleket. Az NFL és egyetemi meccsek nézése a legjobb tanulási mód erre, talán az utóbbi még inkább, hiszen itt több új dolgot próbálnak ki.

Sam Farmer, az egyik barátom, a Los Angeles Times NFL rovatvezetője mondta: „Ha nem szereted a változást, még kevésbé fogod szeretni a jelentéktelenséget.” Teljesen igaza van, ha antik rendszereket használsz, nem próbálsz az új irányzatok előtt járni, az amerikai futballban (de az élet más területén is) úgy fognak ismerni, mint aki fölött eljárt az idő.

10. Tanuld meg jobban értékelni a játékosállományod!

Az egyik leggyakoribb hiba, amivel találkozom, hogy az edzők abba a rendszerbe próbálják beleerőltetni a játékosaikat, amit a legjobban ismernek. Ez egy biztos módszer arra, hogy elveszítsd a munkádat. A célod mindig az, hogy a 11 legjobb játékosod legyen a pályán. Ez azt jelenti, hogy értékelned kell a játékosaidat és olyan stratégiát vagy formációt használni, ami a leginkább kihasználja tehetségüket. Jó elkapókkal nem kellene Wing-T formációt játszanod, jó emberfogó corner-ekkel nem szabad Cover 2-őt játszanod, ha van egy kiváló tight end-ed nem szabad 4 elkapós felállást használnod. Ne erőltesd rá a játékosaidra az olyan rendszereket, amelyek nem illenek hozzájuk. A felelősség a tiéd, alkalmazd a korábbi szabályokat, növeld az amerikai futball tudásod, helyezd a játékosaid egy olyan rendszerbe, ami a legtöbbet hozza ki belőlük. Az okos edzők tudják, hogyan kell a rendszert a saját játékosaikra formálni, ahelyett, hogy a játékosait formálná a rendszerhez.

BÓNUSZ: Maradj nyitott

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanulsz edzőként és játékosként is, hogy valaki mindig jobb nálad. Ennek több oka lehet: lehet azért, mert új dolgot hoztak létre a támadó- vagy védő rendszerükben; egyedi struktúrát alakítottak ki a csapaton belül; a legjobb segédedzők náluk dolgoznak. Rengeteget tanulhatsz az amerikai futballról ezektől az edzőktől. Megtanulhatod direkt módon (személyes beszélgetés, email, továbbképzések, stb.) de indirekt módon is (ha követed hogyan játszanak, olvasol róluk, stb.), mindenesetre annyi információt kell beszívnod, amennyit csak tudsz. Mindig van újdonság, maradj nyitott az új ötletekre, ha te nem teszed ezt meg, valaki más meg fogja.

 

 

Van még bármi, amit hozzátennél ehhez a listához? Van egy jó történeted arról, hogy ezek közül a tanácsok közül hogyan segített téged valamelyik? Kérlek, mondd el a komment részlegben alul.