Miért szponzoráld az amerikai futballt

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Why You Should Sponsor American Football

Translations of this article are also available in the following languages:EnglishEspañolFrançaisItalianoPortuguêsRomână

Írta: Travis Brody
Fordította: Botond Szűcs 
Szerkesztette:
Tamás Sziklai

 

Az Európában egyre jobban fejlődő amerikai futball számtalan cég figyelmét és szponzori ajánlatát vonzotta magához. Ezek a cégek felismerték az amerikai futball csapatok és szervezetek szponzorálásában rejlő kiaknázatlan lehetőséget. Ennek nemcsak az az oka, hogy a csapatok lojális és változatos szurkolótáborokkal rendelkeznek, hanem az is, hogy a sportág napról napra fejlődik. Az amerikai futball szponzorálása lehet az egyik legjobb döntés, segíthet abban, hogy a szponzoráló cégre innovatív és naprakész cégként tekintsenek, amely követi a közösségi trendeket.

Összeállítottunk egy 11 pontból álló listát arról, hogy miért érdemes az amerikai futballt szponzorálni. Úgy gondoljuk, jó motivációként szolgálhat abban, hogy hozzájárulj ennek a csodálatos játéknak a fejlődéséhez.

Íme, a lista; miért érdemes szponzorálnod az amerikai futballt:

1. Ez a korosztály szerinti célközönséged.

Valójában szinte minden egyes cég számára kulcsfontosságú a 18-35 év közötti korosztály kiszolgálása. Ez egy olyan kritikus kor, amikor az emberek elkezdik kialakítani lojalitásukat a márkák felé, majd életük végéig elkísérik őket. Többek között a pénzügyi tervezés, biztosítás területén dolgozó cégek, fogyasztási cikkek gyártói, autómárkák, telefonszolgáltatók, sörgyártók és sokan mások is dollár milliárdokat költenek, hogy ezt a korosztályt megnyerjék, mert erős véleményt alakítanak ki az egyes márkákról.

Az amerikai futballnak komoly előnye van ennek a korosztálynak az elérésében. Mivel az elmúlt 20 évben jelentősen nőtt a népszerűsége, a szurkolói átlagosan fiatalabbak, mint a foci, a rögbi vagy a kosárlabda szurkolói. Ráadásul a videojátékok, mint pl. a Madden NFL egy nagyon fiatal és élénk szurkolói bázissal rendelkezik Európa szerte.

2. Kicsi piac, azonban nagyon mohó.

Az amerikai futball rajongói Európában erősen elhivatottak a sport fejlődése és fejlesztése felé. A játékosok, szurkolók, edzők büszkék a sporttal való kapcsolatukra és a hírek gyorsan haladnak az amerikai futball közösségen belül. A szponzorok, melyek képesek elfogadtatni magukat ebben a közösségben, a sporttal kapcsolatban állók körében nagy népszerűségre és tiszteletre tesznek szert. Mivel a szurkolók is korán bekapcsolódnak és igazi szakértőivé válnak a sportágnak, valószínű, hogy a támogató márkákkal is hamar megismerkednek és szakértőivé válnak. A rögbivel, kosárlabdával és futballal ellentétben az amerikai futball szurkolói nem „koca” szurkolók, elhivatottak a sportág iránt, követik és megértik azt. Az ilyen típusú közösségek bármilyen márka vagy védjegy részére ideálisak.

Az innovatív cégek megértik, hogy a fogyasztóik hozzák létre a márka kapcsolatait azokkal a dolgokkal, amiket szeretnek, így ha kapcsolatban állsz az amerikai futballal, annak szurkolói kötődni fognak a cégedhez is.

3. Az amerikai futball gyorsan növekszik.

20 évvel ezelőtt Európában kevesebb, mint 400 felnőtt korosztályú (18+ évesek) csapat létezett, ma már több mint 1500, 35 európai országban. Ne feledkezzünk meg a 700-nál is több junior csapatról (15-18 évesek) és a kadét (12-15 évesek) korosztályról sem. Ha ez nem mutatja jól, hogy mennyire fejlődik az amerikai futball, akkor semmi sem. A fejlődés annyira erős, hogy mintegy 200 női csapat is van már Európában, a flag futball csapatok számát pedig csak becsülni lehet. A flag futball, a sport ütközés nélküli változata is több országban megtalálható. Az Egyesült Államokban különösen népszerű a játék, mára ez az elsőszámú sport. Ez is mutatja a sportágban rejlő hatalmas potenciált, különösen egy nagy piac esetén. Az Egyesült Államok kedvenc sportja a baseball volt több mint 100 évig, Európában a futball van hasonló helyzetben, 20 évvel ezelőtt azonban az amerikai futball vált az USA legnézettebb sportjává. A példátlan növekedése miatt, az sem elképzelhetetlen, hogy felveszi majd a versenyt az európai futballal Európa legkedveltebb sportjának címéért.

4. A közvetített üzenetek erősebbek, kevésbé hígítottak.

Amerikai futball szponzorként erős monopolhelyzetben leszel, hogy felkeltsd a közönség figyelmét.

Minden jól menő futballcsapatnak több szász szponzora van, ez azt jelenti, hogy az üzenetek felhígulnak a nagy háttérzaj miatt. Az amerikai futballban sokkal nagyobb a szponzor hatása a szurkolókra, mivel kevesebb szponzorral kell megküzdeniük. Az európai futballszurkolók egy-egy meccs alatt 300 különböző reklámmal találkoznak, ezek között elveszik a figyelmük. Csapatszponzorként az ideális helyzet az, amikor egy olyan piacra lépsz be, amelyben kisebb a figyelemért folytatott verseny, így sokkal erősebben bevonzhatod a közönséget a céged által közvetített üzenettel.

5. Az amerikai futball egy nagyon izgalmas sport.

A játék semmilyen más sporthoz nem hasonlíthatóan teljes sebességgel zajlik, a lehető legnagyobb intenzitással. Ugyanakkor stratégiailag is erős, a sakkhoz hasonlítható mentális versengés is. Vedd ehhez hozzá a cheerleaderek és más fellépők szórakoztató értékét és egy olyan élményt kapsz, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Ha szeretnéd, hogy olyan céged legyen, amivel foglalkoznak az emberek, érdemes olyan sporttal kapcsolatba kerülni, amiért az emberek megőrülnek.

6. Társítsd védjegyedet az amerikai futball pozitív értékeivel.

Az amerikai futballt régóta elismerik, azért amit közvetít a fiatal felnőtteknek. A keménység, csapatmunka, elkötelezettség, stratégia, egység és erő mind alapelvei a sportágnak. Azok a cégek, melyek szeretnek újítani, megértik azt, hogy ezekkel a jól megfogalmazott alapelvekkel való azonosulás sokat jelenthet a hű fogyasztók és pozitív márkamegítélés szempontjából. A céged képes lesz ezeket az elveket, tulajdonságokat az alapfogyasztók felé közvetíteni már csak azzal is, ha a megfelelő amerikai futball csapattal állsz kapcsolatban.

7. A pénzed sokkal többet ér.

Ugyanaz az összeg sokkal többet jelent egy amerikai futball csapat számára, mint egy európai futball csapatnak. Például egy 20 000 eurós összeg egy olyan csapatnál, mint a Manchester United vagy Bayern München, egyenlő egy hátba veregetéssel. Ezeknek a csapatoknak ez az összeg gyakorlatilag semmit nem jelent, így a cégek 95%-a képtelen bekerülni ezeknek a csapatoknak a szponzorálásába. Míg egy ugyanilyen összegű szponzori összeg egy amerikai futball csapatnál erős szerepet jelentene a csapat márkájának kialakításában, illetve kiemelt figyelmet, amit máshol nem kapnál meg. A csapatok marketingjüket a te védjegyedre építenék, használnák logódat, mottódat minden egyes alkalommal, ingyen jegyeket biztosítanának a meccsekre, a közösségi médiában rendszeresen megemlítenének és a csapat oldalán is reklámoznának. Sok szerencsét hasonló előnyök megszerzéséhez mondjuk a Real Madridtól hasonló áron.

8. Korai belépés a sport úttörői közé.

Részese lennél egy folyamatosan növekvő sportágnak. A céged a játék fejlődésének és növekedésének alapjaiban venne részt. Amennyiben korán bekerülsz az amerikai futball világába, nagyobb a valószínűsége, hogy pozitív hosszútávú kapcsolatba kerülsz a sportággal, amikor az a nagyközönség körében is népszerűvé válik. A Gatorade például az egyik legrégebbi szponzora az NFL-nek, pontosan 1983 óta szponzorálja. Ez évekkel azelőtt volt, hogy a liga az Egyesült Államok legkedveltebb ligájává vált volna, mára egyértelműen azonosítják a márkát az NFL-el. Az NFL mára a világ legnagyobb profitot termelő ligájává vált, a Gatorade pedig nagy hasznot húzott a vele való kapcsolatából.

9. Sok több millió dollárt érő cég már bekapcsolódott a sportágba.

Az olyan világmárkák, mint a Levis’s, Chrysler, Dodge, Swarco, Raiffeisen és New Yorker már bekapcsolódtak az amerikai futball életébe Európában. Mindegyik főszponzora egy-egy csapatnak Németországban és Ausztriában, ahol a sportág különösen erős. Az olyan csapatok, mint az innsbrucki Swarco Raiders Tirol, a braunchweigi New Yorker Lions és a bécsi Raiffeisen Vikings névadóként használják a szponzoraikat. Ez nemcsak kreatív, de a csapatnak és a szponzornak is nyertes szituációt eredményez.

10. Nagyon jó lehetőség az áttelepült közösségek megszólítására.

Sok cég számára célközönség az áttelepült közösségek, a bennük rejlő hihetetlen lehetőségek miatt. Mikor az emberek új országokba költöznek, gyakran ismeretlen számukra a nyelv, a kultúra és az új otthonukban található vállalatok. Attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeznek, új márkakapcsolatokat és kötődéseket alakítanak ki különféle szervezetek felé. Az olyan cégek, mint az ING különösen figyel arra, hogy kapcsolatba lépjen ezekkel az emberekkel, megértve azt, hogy mindenkinek szüksége van új bankszámlára, ha új országba költözik. Nem ők az egyetlenek, akik ezt a helyzetet kiaknázzák, sok cég erőteljesen reklámoz az áttelepülő közösség körében, hogy a lehető leghamarabb kapcsolat alakuljon ki közöttük. Gyakorlatilag minden európai amerikai futball csapatban van néhány az USA-ból, Afrikából, Közel-Keletről vagy Európából máshonnan áttelepült játékos. Ez nagyon jó alkalmat biztosít, hogy kapcsolatokat építs ki ezekkel a közösségekkel, a játékosokkal és szurkolókkal egyaránt.

11. Férj hozzá egy új, érintetlen piachoz.

Az amerikai futball még mindig egy alternatív sport, sok szurkolóval, akiknek nagyon kevés vagy semmilyen kapcsolata nincs az európai futballal. Emiatt a futball európai változatásnak szponzorálása nem fog segíteni ennek a piacnak a megérintésében, mivel az amerikai futball játékosok és szurkolók csak alkalmi szinten követik azt. Ha nem veszel részt az amerikai futballban egy egyre növekvő populációt hagysz érintetlenül. Sok cég, amely a megszokott utat követi és európai futball csapatokat szponzorál, elveszíti ezt az érintetlen szurkolói csoportot. Az innovatív vállalatok, melyek látnak fantáziát az amerikai futballban, sokkal nagyobb előnyt fognak ebből kovácsolni, mint mások.

 

 

Van bármi, amit szeretnél hozzáadni ehhez a listához? Van a pontok között olyan, amely vonzóbb a többinél? Kérünk, szólj hozzá a lenti komment szekcióban.