De ce sa sponsorizati fotbalul american

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Translations of this article are also available in the following languages:EnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarPortuguês

De: Travis Brody
Tradus de: Dorin Pop
Revizuit de: Mihai-Tudor Grigoras

 

Ca sport in crestere in Europa, fotbalul american a atras interesul si sprijinul  a nenumarate companii de pe intreg continentul. Aceste marci comerciale au inceut sa recunoasca potentialul neexploatat al sponsorizarii echipelor si cluburilor de fotbal american, deoarece sportul are nu doar sustinatori diversi si loiali, ci dovedeste si o dezvoltare tot mai intensa. Sponsorizarea fotbalului american poate fi una dintre cele mai bune decizii pe care organizatia dumneavoastra le-a facut vreodata si va poate ajuta sa va afirmati drept o companie inovatoare, de actualitate, care poate recunoaste si exploata tendintele sociale, pe masura ce acestea apar

Am alcatuit o lista de 11 motive pentru care ar trebui sa sponsorizati fotbalul american si credem ca le veti considera ca  pe un factor motivant pentru decizia dumneavoastra de a contribui la dezvoltarea acestui sport deosebit.

Iata lista de motive pentru care ar trebui sa sponsorizati fotbalul american:

1. Reprezinta tinta dumneavoastra demografica.

Practic, fiecare companie din lume cauta din rasputeri sa acapareze tinta demografica  cruciala constituita de cei cu varsta intre18 si 35 de ani. Este o varsta critica, la care oamenii incep sa dezvolte loialitate fata de anumite branduri, pe care o vor mentine pentru tot restul vietii. Companii din domeniul planificarii financiare, asigurarilor, bunurilor de consum, automobilelor, serviciilor de telecomunicatii sau cel al bauturilor, si multe altele, investesc miliarde de dolari pentru a se conecta la acest grup tinta, pe masura ce membrii acestuia incep sa isi formeze opinii despre diferite branduri.

Fotbalul american are un avantaj distinct in accesarea acestui grup demografic. Deoarece jocul a crescut foarte mult in ultimii 20 de ani, sustinatorii fotbalului american sunt, in medie, mai tineri decat cei ai sporturilor mai bine cunoscute si dezvoltate, precum fotbalul european, rugbyul sau baschetul. In plus, jocurile video, cum ar fi Madden NFL, au creat multi fani tineri si avizi ai fotbalului american, in intreaga Europa.

2. Este o piata de nisa, insatiabila.

Amatorii de fotbal american din Europa sunt puternic implicati in cresterea si dezvoltarea sportului lor preferat. Jucatorii, fanii, antrenorii, etc. isi manifesta cu mandrie implicarea in acest sport si noutatile circula repede in interiorul comunitatii europene dedicate fotbalului american. Sponsorii asociati cu aceasta comunitate devin foarte cunoscuti si apreciati de toti cei implicati in acest sport si, din moment ce acestia sunt printre primii cunoscatori si sustinatori ai fotbalului american, sunt mai inclinati sa devina, de asemenea, sustinatori si cunoscatori ai brandului vostru. Spre deosebire de fotbal, rugby si baschet, fotbalul american nu produce fani “ de circumstanta”, ci creeaza fani implicati pe deplin in sport. Acest tip de comunitate este ideal pentru orice companie sau brand.

Companiile inovatoare inteleg faptul ca  in general consumatorii asociaza marcile preferate cu lucrurile care ii pasioneaza, asadar, daca sunteti implicati in fotbalul american, fanii acestui sport vor transfera probabil aceasta pasiune si asupra produselor companiei dumneavoastra.

3. Fotbalul american se afla intr-o crestere accelerata.

Acum 20 de ani existau mai putin de 400 de echipe de seniori (18+ ani) din Europa. Astazi exista peste 1.500 de echipe distribuite in 35 de tari europene, fara a mai mentiona cele mai mult de 700 echipe de juniori (15-18 ani) sau cadeti (12-15 ani) care calca pe urmele seniorilor.  Acest lucru este un bun indicator al vitezei cu care creste acest sport, si cu care va continua sa creasca in viitor, Sportul a crescut atat de mult in ultimul timp, incat acum exista peste 200 de echipe feminine in Europa si un numar foarte mare de organizatii de flag football. Flag footbalul este o versiune non-contact a sportului si, de asemenea, a devenit de-asemenea o prezenta constanta in peisajul sportiv al multor tari. Mai mult, jocul este incredibil de cunoscut in SUA si a ajuns sa fie cel mai popular sport de peste ocean. Aceast lucru arata potentialul de crestere al acestui sport intr-o piata mare cum este cea din SUA. Baseballul, la fel ca fotbalul in Europa, a fost cel mai popular sport din Statele Unite timp de peste 100 de ani, pana in momentul in care fotbalul american l-a inlocuit, in urma cu aproximativ 20 de ani, devenind cel mai urmarit si sustinut sport din SUA. Datorita acestei cresterii nemaintalnite, este posibil ca,intr-o zi, fotbalul american sa poata  deveni un concurent redutabil al fotbalului pentru rolul de cel mai popular sport in Europa.

4. Mesajul dumneavoastra este amplificat si mai putin diluat.

Ca sponsor american de fotbal, aveti un monopol accentuat asupra atentiei publicului. Fiecare echipa de fotbal de nivel inalt are sute de sponsori, ceea ce inseamna ca mesajul dumneavoastra se poate pierde intre atatea mesaje publicitare . In fotbalul american, aveti mai multa influenta asupra publicului, intrucat exista mai putini sponsori cu care sunteti in concurenta pentru atentia sa. Cand un fan al fotbalului se duce la un meci si vede 300 de anunturi diferite in timpul meciului, atentia sa se pierde. Ca sponsor al unei echipe sportive, in mod ideal, doriti sa intrati pe o piata in care concurenta este mai redusa si, prin urmare, puteti atrage mai bine atentia publicul pentru mesajul companiei dumneavoastra.

5. Fotbalul american este un sport foarte pasionant.

Acest sport – spre deosebire de orice alte sporturi existente – se joaca la viteza maxima si cu cea mai mare intensitate. Este, de asemenea, un sport incredibil de strategic, fiind de multe ori comparat cu sahul, ca o competitie foarte cerebrala. Aduagati la cele de mai sus si divertismentul oferit de majorete si alti artisti, si veti obtine o experienta incomparabila cu alte discpline sportive. Daca doriti ca societatea dumneavoastra sa fie considerata o comanie care starneste entuziasm, veti dori sa va asociati cu un sport care are fani pasionali.

6. Asociati-va brandul cu valorile pozitive promovate de fotbalul american.

Fotbalul american este apreciat, de mult timp, pentru valorile pe care le insufla tinerilor adulti. Rezistenta, munca in echipa, angajamentul, strategia, solidaritatea si forta sunt toate principiile esentiale ale acestui sport. Companiile inovatoare inteleg ca asocierea lor cu aceste principii bine definite poate conduce la castigarea unor consumatori implicati si la o constientizare pozitiva a marcii. Marca dumneavoastra isi poate demonstra aceste calitati publicului sau  tinta, prin asocierea cu echipa.de fotbal american potrivita.

7. Investitia dumneavoastra in publicitate este mai eficienta.

Investirea aceleiasi sume in fotbalul american, in comparatie cu fotbalul, va va oferi o valoare net superioara. De exemplu, investirea a 20.000 € intr-o echipa precum Manchester United sau Bayern München va va oferi echivalentul unui multumesc din partea clubului. O asemenea suma nu inseamna mai nimic pentru un astfel de club, ceea ce descalifica practic 95% din companiile interesate de sponsorizare. In schimb o sponsorizare in valoare de 20.000 € pentru o echipa de fotbal american v-ar oferi un rol foarte important in imaginea echipei, precum si rolul de sponsor principal, pe care este putin probabil sa il obtineti in alta parte. Echipele vor construi o campanie de marketing in jurul marcii dumneavoastra, vor folosi logo-ul si sigla dumneavoastra cu fiecare ocazie, vor oferi bilete gratuite la jocuri, vor mentiona brandul dumneavoastra pe retele de socializare si vor face publicitate pentru brand pe pagina de internet a echipei.  Ce sanse ati avea sa obtineti avantaje de acest fel de la Real Madrid pentru aceasta suma?

8. Asocierea timpurie ca pionier al acestui sport.

Veti fi parte dintr-un sport in continua crestere. Compania dumneavoastra poate reprezenta baza pentru dezvoltarea si cresterea jocului. Daca va implicati devreme in dezvoltarea fotbalului american, veti avea mai multe sanse de a beneficia o asociere pozitiva pe termen lung cu acest sport atunci cand acesta devine foarte popular pentru publicul larg. Gatorade, de exemplu, a fost unul dintre cei mai longevivi sponsori ai Ligii Nationale de Fotbal din SUA (NFL). Aceasta marca de bauturi a devenit sponsor al NFL inca din 1983 – cu ani buni inainte ca aceasta sa devina cea mai populara liga din Statele Unite – si astazi este cel mai des asociat brand cu NFL. In prezent, NFL este cea mai profitabila liga sportiva din lume si Gatorade a beneficiat foarte mult in urma acestei asocieri.

9. Multe companii de miliarde de dolari s-au implicat deja.

Marci cum ar fi Levi’s, Chrysler, Dodge, Swarco, Raiffeisen, Dacia si New Yorker au intrat hotarat pe piata publicitatii asociate cu fotbalul american din Europa . Fiecare a fost sponsorul principal pentru diverse echipe din Germania si Austria, tari unde jocul este cel mai dezvoltat. Echipe precum Swarco Raiders Tirol din Innsbruck, New Yorker Lions din Braunschweig si Dacia Vikings din Vienna au incorporat sponsorii respectivi in numele echipei lor. Aceasta asociere este nu doar o solutie creativa, dar  si una convenabila, atat pentru sponsor, cat si pentru echipa.

10. Este o modalitate excelenta de a accesa comunitatea imigrantilor din tara dumneavoastra.

Multe companii au vizat imigrantii ca potentiali consumatori datorita oportunitatilor incredibile din cadrul acestor grupuri. Cand oamenii se muta intr-o tara noua, ei sunt adesea nefamiliarizati cu limba, cultura si companiile care isi au sediul in noua lor casa. Din momentul in care ajung acolo, ei dezvolta noi afinitati pentru diferite marci si loialitate pentru diferite companii. Companii ca ING si-au facut un tel din a se conecta cu aceste comunitati, intelegand ca toata lumea are nevoie de un cont bancar atunci cand  se muta intr-o alta tara. ING nu sunt singurii care fac acest lucru – multe companii si-au popularizat intens bunurile sau serviciile catre comunitatea imigrantilor pentru a dezvolta o legatura cu aceasta, cat mai devreme si des posibil. Practic, fiecare echipa de fotbal american din Europa are cel putin cativa jucatori care sunt originari din alte tari, fie ca sunt din Statele Unite, Africa, Orientul Mijlociu sau de oriunde din Europa. Aceasta este o mare sansa pentru dumneavoastra de a dezvolta o legatura cu aceasta comunitate, atat cu jucatorii, cat si cu fanii acestui sport.

11. Accesati o piata noua, neexploatata.

Fotbalul american este inca un sport alternativ, cu multi fani care au un interes redus sau inexistent pentru fotbalul european. Datorita acestei distinctii, sponsorizarea fotbalului nu va va oferi acces la acest grup demografic, deoarece multi jucatori si fani  ai fotbalului american pur si simplu nu urmaresc meciurile de fotbal european, sau sunt doar fani “de circumstanta”. Daca nu va implicati, pierdeti sansa de  a va asocia cu un segment in crestere al populatiei care urmareste fotbalul american. Multe companii care aleg calea banala a sponsorizarii echipelor de fotbal european, rateaza o importanta parte a populatiei care este “coapta pentru fi culesa”. Firmele inovatoare care vad potentialul de crestere al fotbalului american sunt cele care vor beneficia mult mai mult decat oricine altcineva de pe urma acestui sport.

 

Aveti altceva de adaugat la aceasta lista? Sunt oricare dintre aceste motive mai convingatoare decat altele? Va rugam sa nu ezitati sa contribuiti in sectiunea de comentarii de mai jos.