De ce este fotbalul american un sport atat de indragit?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Former National Rugby League player and future NFL hopeful Jarryd Hayne (courtesy of The Courier Mail Australia)

Fost jucator al National Rugby League si viitor jucator NFL, Jarryd Hayne (The Courier Mail Australia)

Translations of this article are also available in the following languages:BosanskiDanskEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarNorskPortuguêsSrpski

De: Travis Brody
Tradus de: Dorin Pop
Revizuit de: Mihai-Tudor Grigoras

 

La sfarsitul anului trecut, Jarryd Hayne, unul dintre cei mai buni jucatori de rugby din lume, a declarat ca va renunta la viitorul sau in Liga Nationala de Rugby din Australia (NRL), din dorinta de a ajunge sa joace in (NFL). Hayne nu doar ca a refuzat un venit garantat pentru urmatorul sezon si o potentiala prelungire a unui contract de mai multe milioane de dolari cu echipa Parramatta Eels din NRL, a facut-o fara garantia ca va fi selectat in vreun lot din NFL. Hayne a renuntat pur si simplu la NRL pentru a-si urma visul de a juca in NFL, fara sa aiba vreun contract asigurat.

Mai mult, Hayne nu are deloc experienta in fotbalul american. Australia are ligi de fotbal american pentru juniori, seniori sau studenti, insa Hayne a inceput sa joace rugby de la o varsta frageda, nepracticand fotbalul la un nivel organizat. Sportivul a luat in calcul optiunea de a se transfera in NFL in urma cu 2 ani, insa abia acum a decis ca e momentul potrivit sa faca acest lucru. Dupa o vizita la bazele de antrenament ale echipei Seattle Seahawks in luna septembrie a anului trecut, si-a anuntat decizia in data de 15 octombrie 2014.

De ce un superstar al rugbyului, considerat drept unul dintre cei mai buni jucatori de rugby din lume, ar renunta la un viitor asigurat de un contract pe termen lung in divizia de top a sportului sau pentru un viitor nesigur in fotbalul american?

Cei care practicam sau am practicat vreodata fotbalul american ne-am conturat o idee asupra modului in care acest sport ne face sa ne simtim, insa cuantificand aceste caracteristici sub forma unei explicatii concise referitoare la ce anume face acest sport sa fie atat de grozav, e mai complicat de facut. Totusi, acest sport ofera o sumedenie de calitati deosebite dintre care se poate alege. Fotbalul american este cel mai grozav sport din lume, iar Jarryd este unul din cei care au ajuns sa inteleaga acest lucru.

Iata cele mai imortante 7 lucruri care fac fotbalul american un sport minunat:

1. Este un sport de echipa excelent

Baschetul este un sport de 5 vs. 5. Baseball-ul este un sport de 9 vs. 9. Fotbalul nu este un sport de 11 vs. 11. Este un sport de 50 vs. 50, sau macar de 30 vs. 30. Pentru a fi competitiv la nivel inalt, timp de 60 de minute, in fiecare saptamana, pentru un intreg sezon, e nevoie de concurenta pe posturi, atat in defensiva cat si in ofensiva. Apoi trebuie sa coordonezi fiecare pozitie cu scopul de a forma o ofensiva, defensiva si echipa speciala organizata. Char si staff-ul tehnic necesita mai multe nivele de expertiza precum si personal de calitate, si este neaparat necesar sa se puna accent pe munca in echipa pentru a indeplini toate aceste obiective.

Pe teren, toti cei 11 jucatori trebuie sa se afle pe aceeasi lungime de unda, pentru ca, in caz contrar, vor exista slabiciuni pe care adversarul le poate exploata. E nevoie ca fiecare jucator sa execute corect fiecare sarcina pe care o primeste. Spre deosebire de alte sporturi, toti jucatorii sunt implicati in fiecare faza de joc. Inafara terenului, chimia dintre membrii echipei este un factor decisiv. Fiecare dintre ei trebuie sa creada ca lupta pentru aceeasi cauza si trebuie sa creada in antrenorii si coechipierii lor.

2. Strategia jocului

Sa organizezi un lot de fotbal american e echivalentul coordonarii unei armate de mici dimensiuni. Precum o unitate militara, o echipa de fotbal identifica punctele slabe si punctele forte ale oponentilor, dar si ale sale, creeaza o strategie, se pregateste pentru momentul intalnirii cu adversarii si aplica strategia stabilita. Fiecare antrenor si jucator are obiective individuale, incercand insa mereu sa evolueze si ca echipa. Fiecare pozitie presupune responsabilitati unice pe care jucatorii trebuie sa le indeplineasca, indiferent de faptul ca e vorba de blocarea sau placarea adversarului, prinsul, aruncatul sau sutatul mingii,sprintul sau actiuni de aparare in cadrul jocului.  Colectivul antrenorilor trebuie sa coordoneze intregul lot atat in timpul antrenamentelor, cat si in timpul meciurilor.

Pe parcursul jocului, echipele trebuie sa depuna efort pentru a executa strategia si a o adapta in functie de anumiti factori variabili precum schimbarea punctului de atac, managementul timpului de joc, si inlocuirea jucatorilor atunci cand e nevoie. Fotbalul american presupune o strategie mai complexa decat orice alt sport, aspect care il face mult mai cerebral decat celelalte sporturi de echipa. Adaugand la aceasta pregatirea efectuata de catre colectivul de antrenori prin analiza de material video din timpul meciurilor si al antrenamentelor, pentru a invata din greseli si de a se pregati pentru confruntarea cu urmatorul oponent, este usor de inteles de ce fotbalul american este un sport foarte tactic.

3. Fotbalul este un spectacol

Imprumutand unele dintre cele mai grandioase aspecte ale culturii de peste ocean, fotbalul american a devenit un sport-spectacol nu doar in Statele Unite ale Americii, ci si in restul lumii. 111.5 milioane de oameni au vizionat Super Bowl XLVII, doar in Statele Unite, totalul vizionarilor din intreaga lume ajungand la 167 milioane de spectatori. NFL a devenit mai mare decat jocul in sine, a devenit si o industrie de divertisment. Atleti de talie mondiala, jucatorii sunt motivati in lupta alaturi de echipa lor, o lupta dinamica, plina de actiune insotita de numerele de dans ale majoretelor, spectacole muzicale, show-uri aviatice si multe altele. Acest sport a devenit cea mai buna versiune a unui reality show la pe care il poti viziona. Toate acestea, alaturi de tailgating (serii de evenimente pregatite in jurul stadioanelor pentru fani inaintea si dupa desfasurarea meciurilor) si stadioanele imense (stadionul AT&T) al echipei Dallas Cowboys are o capacitate de 105,000 de persoane), asigura distractia tuturor celor prezenti la meciuri.

Acest nivel de entertainment nu e prezent doar in NFL, ci si in ligile de fotbal american ale studentilor, liceenilor sau cele din alte tari precum Canada, Mexic, Japonia, Germania, Austria, printre altele. Fotbalul american este cel mai popular sport in SUA, aflandu-se intr-o dezvoltare continua si accentuata si in alte tari si facand tot mai multi oameni sa devina interesati de acest sport si de echipele locale sau regionale.

4. Ritmul jocului

Una dintre criticile aduse acestui sport de catre necunoscatori este faptul ca implica opriri mult prea dese ale jocului, continuitatea acestuia fiind minima. Acest argument nu ia insa in calcul natura “stop-and-start” a fotbalului american. Durata medie a unei faze de joc este de aproximativ 4-6 secunde, urmata de o perioada de aproximativ 25-40 de secunde de pauza. Aceasta pauza serveste atat relaxarii fizice si mentale a jucatorilor, cat si la analizarea play-ului executat si coordonarea celui care urmeaza. Mai mult, ajuta jucatorii sa se implice 100% in urmatorul play. In cadrul altor sporturi, cele caracterizate de o continuitate mai ridicata, momentele de implicare si efort 100% sunt mai rare, din cauza oboselii fizice si mentale ale sportivilor care depun effort fizic fara intrerupere. Ca urmare, in loc sa vedem o echipa care da tot ce are mai bun, vedem jucatori care dau tot ce au mai bun din ce le-a ramas, ceea ce reprezinta, in medie, aproximativ 80-90% din capacitatile lor.

Sporturi precum fotbalul european (soccer), baseball, rugby, cricket, hockey si chiar baschetul, implica extrem de multe pauze in timpul jocului in care sportivii nu se implica efectiv. Spre deosebire de acestea, in fotbalul american, fiecare jucator depunde efort si concentrare maxima in fiecare faza de joc, participand mereu activ, caracteristica pe care putine alte sporturi si-o pot asuma.

5. Intensitatea sportului

Vince Lombardi, un celebru antrenor si strateg al acestui sport, afirma despre fotbalul american ca acesta “nu este un sport de contact, ci unul de coliziune – dansul este un sport de contact”. Fotbalul american nu este pentru cei slabi de inger. Intensitatea acestui sport este foarte ridicata, precum si contactele fizice suportate de catre jucatori in timpul unui meci. Acest lucru presupune extrem de multa concentrare si rezistenta mentala, riscul accidentarilor fiind unul foarte real.

Unii din cei ce nu cunosc in profunzime acest sport sustin ca fotbalul american este un joc cu o mai mica intensitate decat rugby-ul, dat fiind ca jucatorii sunt bine dotati cu echipamente de protectie, uitand totus faptul ca acestea pot fi folosite ca niste arme impotriva adversarilor. Beneficiind de protectia echipamentului, jucatorii prind curaj si isi ataca oponentii cu forta si viteza maxima. Majoritatea placajelor din rugby nu sunt executate cu o intensitate la fel de mare ca in fotbalul american.

6. Exista un loc pentru fiecare

Fie ca ai o inaltime de 1,70 sau 2 metri, o greutate de 75 sau 150 de kilograme, exista un loc pentru tine in acest sport. In timp ce sporturi precum baschetul sau soccerul presupun un anumit model fizic al jucatorului perfect, fotbalul american ofera o varietate larga de pozitii in echipa, pozitii ce servesc scopuri si functii diferite si presupun competente atletice si constructii fizice foarte diferite. Daca ai o inaltime care se apropie de 2 metri si o greutate de 150 de kilograme, s-ar putea sa nu gasesti multe sporturi care presupun aceasta constitutie fizica a unei persoane, insa in fotbalul american, poti deveni o legenda (si, deseori, sa fii platit foarte bine pentru asta). De aceea fotbalul american este un sport ce incurajeaza diversitatea jucatorilor.

7. Valori

Rezistenta, munca in echipa, angajamentul, strategia, unitatea si forta: acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile atribuite fotbalului american. Sunt calitati fizice si mentale atractive, fara indoiala, si le sunt insuflate jucatorilor de catre antrenori din primul moment in care acestia pasesc pe teren pana in ultimul, in care ajung sa poarte echipamentul de joc pe teren. Importanta acestor valori transcende sportul, ele devenind esentiale in viata de zi cu zi a jucatorilor. Fotbalul american e, in multe feluri, un microcosmos al vietii. Te invata sa depasesti adversitatea, sa iti pastrezi concentrarea in indeplinirea unui obiectiv, sa “gusti” succesul la diferite nivele.

Lupta dusa alaturi de coechipieri, creeaza o legatura foarte puternica intre acestia, precum si multe prietenii, atat pe teren cat si inafara lui. Fotbalul american este o forta unificatoare care permite jucatorilor sa invete unele dintre cele mai importante lectii care ii vor modela pentru restul vietii lor.

Daca ai un prieten caruia i-ar placea sa citeasca acest articol, distribuie-l pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine pasiunea ta pentru fotbalul american.

 

Care este parerea ta? Care dintre aceastea e cel mai important pentru tine? Ai adauga ceva la aceasta lista? Ne-ar placea sa iti citim parerile in sectiunea de comentarii de mai jos.