De ce nu este fotbalul american un sport olimpic?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Why-Isnt-American-Football-an-Olympic-Sport-e1435038765398

Translations of this article are also available in the following languages:DanskDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarPortuguêsSrpski

De: Travis Brody
Tradus de: Mihai-Tudor Grigoras
Revizuit de: Dorin Pop

 

Existenta fotbalului american este inregistrata inca din 1869, la doar patru ani dupa ce Razboiul Civil American s-a incheiat. Ca sa punem in perspectiva varsta acestui sport, telefonul a fost inventat de Alexander Graham Bell in 1876, sapte ani mai tarziu fata de aparitia oficiala a acestui sport. Printre sporturile moderne, fotbalul american  poate fi catalogat astfel ca fiind chiar foarte vechi.

Cu toate acestea, pentru un sport care este practicat in peste 80 de tari, este de departe cel mai popular sport in SUA si care exista dinaintea aparitiei telefonului, este ciudat ca fotbalul american nu a fost adoptat ca si sport olimpic. Este insa, situatia reala si curenta a acestui sport, fapt devenit evident odata cu respingerea candidaturii fotbalului american pentru includerea la Olimpiada de Vara care va avea loc la Tokyo in 2020.

Decizia de excludere este mioapa, deoarece introducerea fotbalului american ca si un sport olimpic nu doar ca ar fi oferit acestei discipline o scena internationala pe care sa aiba oportunitatea de a creste, dar ar fi atras si o audienta masiva din partea fanilor de fotbal american catre Olimpiada de Vara, fani care altfel nu ar urmari desfasurarea evenimentelor, in lipsa sportului lor preferat. Estimarile variaza, dar mai bine de 120 de milioane de spectatori au urmarit Superbowl XLIX (Superbowl este finala campionatului profesionist din SUA, NFL, si cel mai urmarit eveniment sportiv din SUA si poate din lume), disputat de New England Patriots impotriva celor de la Seattle Seahawks – este fara indoiala o audienta care nu ar trebui ignorata. Comitetul Olimpic International rateaza astfel o oportunitate incredibila de a-si extinde cota de piata si acoperirea media. Putem fi siguri ca fotbalul american ar fi atras o audienta mult superioara macar unor sporturi ca si caiac-canoe sau inot sincron, care sunt ambele discipline incluse la Olimpiada din 2020 de la Tokyo.

Si atunci de ce nu este fotbalul american un sport olimpic?

Sporturile olimpice precum hockeyul sau basketul au fost inventate in 1875 respectiv 1891, fapt care demonstreaza ca vechimea unei discipline nu este un factor in luarea deciziei de includere sau excludere la JO. Sporturile de felul boxului sau rugbyului – considerate in general ca fiind mai brutale fizic decat fotbalul american – vor fi ambele prezente la urmatoarea Olimpiada, deci siguranta atletilor sau duritatea contactului nu sunt o grija principala a organizatorilor. Poate ca denumirea atribuita acestui sport, care il identifica drept fotbal american, aduce cu ea niste restrictii? Atasarea specifica a unei culturi la denumirea unui sport, va induce in mod natural stereotipuri pozitive sau negative, atribuite respectivei culturi de catre fani. Totusi, aceasta situatie poate fi evitata facil prin atribuirea unei alte denumiri oficiale fotbalului american – ca de exemplu termenul de “gridiron” (termen intraductibil in limba romana, care in limba engleza se refera la marcajul asemanator unui tabel al terenului de fotbal american), care este folosit in culturile anglo-saxone din Marea Britanie si Australia. Japonia, gazda JO de Vara 2020, termina de regula intre primele 4 natiuni ale lumii cu ocazia competitiilor internationale de fotbal american. Tragem astfel concluzia ca nici locatia evenimentului nu a constituit o piedica pentru includerea fotbalului american ca sport olimpic. Poate ca CIO percepe sportul ca fiind dominat de o maniera disproportionata de SUA si de alte cateva state precum Canada, Mexic si Japonia, dar acelasi lucru este adevarat si pentru alte sporturi, ca de exemplu baseball, basket sau softball, cu toate acestea insa toate aceste trei discipline vor fi incluse la JO 2020 din Tokyo.

Si totusi, care sunt motivele reale pentru care fotbalul american a fost exclus de la Olimpiada? Am gasit un singur motiv viabil si este unul greu de acceptat, pentru ca este unul care ne apartine noua, celor care iubim si practicam acest sport: singurul motiv pentru care acest sport extraordinar nu a fost inclus la Jocurile Olimpice este lipsa de viziune si de directie a Federatiei Internationale de Fotbal American (IFAF).

IFAF este echivalentul din fotbalul american al FIFA din fotbalul cu balonul rotund, dar prima nu este in nici un caz la pe picior de egalitate cu cea de-a doua. Majoritatea vasta a jucatorilor, antrenorilor si fanilor de fotbal american din toata lumea, nu au nici cea mai vaga idee cine conduce IFAF sau de-altfel care sunt obiectivele comitetului de conducere ale acestui for. IFAF este in principal o federatie amatoare si voluntara, fara un presedinte platit cu o norma intreaga. IFAF exercita mult mai putina influenta si putere in acest sport decat NFL, Liga Nationala de Fotbal din SUA. Aceasta nici macar nu a oferit un mandat de reprezentare in adevartul sens al cuvantului, catre IFAF. NFL nu sprijina cu mai nimic cea mai importanta competitie a IFAF – Campionatele Mondiale de Fotbal American IFAF – si are motive bune sa nu o faca. IFAF nu a dat vreodata un semn ca este constienta cine controleaza destinele acestui sport sau ca stie in ce directie sa-l indrepte.

In decembrie 2014, de exemplu, comitetul de organizare locala a Campionatului Mondial IFAF 2015 din Stockholm, a anuntat ca fondurile pe care le adunase pentru organizarea evenimentului, au disparut in mod misterios. O firma fantoma a fost descoperita in episodul disparitiei banilor iar presedintele IFAF si al Federatiei Suedeze de Fotbal American (SAFF) si-a luat concediu din motive medicale, pe o perioada nedeterminata. Turneul final a fost mutat in ultimul moment in SUA la Canton, Ohio iar numarul echipelor participante s-a redus de la 12 la 7, insa lucruri si mai bizare au urmat – IFAF a anuntat demisia presedintelui in Aprilie 2015, doar pentru ca acesta sa preia controlul paginii de internet a IFAF a doua zi, sa stearga anunutul facut cu privire la demisia sa si sa pretinda ca fusese victima unui puci. Intamplator, aceste evenimente s-au petrecut simultan cu declansarea procedurilor de selectie a fotbalului american ca si sport olimpic. Nu este clar cine anume a sustinut pozitia acestui sport in fata CIO, dar ratiunea ne spune ca situatia creata in ajunul acestei decizii a fost una extrem de instabila.

Pentru a fi corecti, trebuie sa spunem ca exista mai multi membri ai comitetului IFAF care au contribuit in mod pozitiv la  dezvoltarea acestui sport si care merita laude pentru eforturile lor, dar acestea nu au fost suficiente, in mod evident. Directia a fost una nesigura si inconsistenta iar situatia creata una mult prea tumultoasa pentru a fi luata in serios de organizatii precum CIO sau NFL. IFAF nu a reusit inca sa dezvolte un plan vizibil, nici nu a aratat ca are capacitatea de a obtine sprijinul consensual al statelor membre.

Acesta este unul dintre motivele determinante pentru care The Growth of a Game a fost infiintata de la inceput – in incercarea de a umple golurile lasate libere in dezvoltarea acestui sport de catre IFAF si liderii de facto ai fotbalului american. Doar in Europa, fotbalul american se joaca in 40 de tari diferite de catre peste 1.600 de echipe de adulti iar acest sport va continua sa creasca si sa se dezvolte, cu sau fara ghidarea IFAF.

Observand haosul din interiorul IFAF si o FIFA macinata de acuzatii de coruptie, se ridica o intrebare legitima: suntem oare reprezentanti in mod corect, pe masura contributiilor noastre?

Cu exceptia situatiei in care IFAF se schimba peste noapte sau alt organism de conducere apare in locul sau, includerea acestui sport la JO ramane o perspectiva incerta si indepartata.

Cu toate acestea, raspunsul coplesitor la initiativa reprezentata de The Growth of a Game ne face sa fim optimisti cu privire la viitorul fotbalului american. Acest sport se afla pe punctul de a deveni foarte popular la nivel mondial si are nevoie doar de un mic sprijin pentru a fi identificat ca atare de cultura de masa a majoritatii statelor din Europa. Noi credem ca acest lucru se va intampla iar prin eforturile noastre continue vom trai ziua in care fotbalul american va primi intreaga recunoastere pe care o merita.

Sa continuam sa mergem inainte deci, impreuna.

 

Ce crezi ca impiedica fotbalul american sa devina un sport olimpic? Esti de acord cu motivele si explicatiile de mai sus? Lasa-ne parerea si observatiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos.