10 Metode de a Deveni un Antrenor de Fotbal American Mai Bun

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
(Photo courtesy of Shamus Ian Fatzinger-Fairfax County Times)

(Photo courtesy of Shamus Ian Fatzinger-Fairfax County Times)

Translations of this article are also available in the following languages:DanskEnglishEspañolFrançaisItalianoMagyarNorskPortuguêsSrpski

De: Travis Brody
Tradus de: Mihai-Tudor Grigoras

 

Unul dintre aspectele care deosebeste un antrenor obisnuit de unul grozav este dorinta de a-si imbunatati permanent abilitatile. Fotbalul american este un sport bogat in tehnica si strategie, fapt care face ca modurile prin care ne putem imbunatati intelegerea jocului sa fie infinite. Ca si jucatorii, si antrenorii dispun de metode nenumarate de a imbunatati modul in care ii invata jocul pe primii. Tinand cont de acest aspect, am rafinat aceste metode intr-un rezumat care poate ajuta orice antrenor sa-si imbunatateasca abilitatile.

Iata un top zece al metodelor care pot face un antrenor de fotbal american sa devina mai bun.

1. Invata si intelege regulile

In calitatea sa de lider pentru tineri atleti, este vital ca un antrenor sa studieze temeinic regulile jocului pe care il preda acestora. Simpla cunoastere a lor nu ajunge – antrenorii trebuie sa inteleaga si cum fiecare regula se aplica in mod practic. Un antrenor trebuie sa poata intelege lucruri ca si o penalizare pentru “clipping”, un blocaj legal de tip chop, o formatie ilegala. Toate aceste subtilitati ale jocului trebuie sa fie intelese in contextul unei situatii de joc. Adesea pe parcursul sezonului, jucatorii isi vor intreba antrenorul daca intr-o situatie specifica o penalizare a fost analizata corect sau daca actiunile lor constituie sau nu o infractiune la regulile jocului. Este esential ca un antrenor sa poata clarifica astfel de nedumeriri ale jucatorilor sai, in caz contrar acesta va fi vazut in mod defavorabil de jucatori pentru ca nu cunoaste regulile jocului pe care il preda.

In plus si de altfel foarte important, o buna intelegere a regulilor jocului de fotbal american devine decisiva la disputarea unui joc. Depistarea si discutarea penalitatilor cu arbitrii ii va ajuta si pe acestia sa-si indeplineasca mai bine sarcinile, iar daca antrenorul urmareste jocul cu atentie va putea obtine adesea penalizari potentiale impotriva adversarilor de joc. In cele din urma, daca un arbitru comite o eroare, un antrenor pregatit va putea sa conteste si sa argumenteze mai bine o contestatie. Daca arbitrii vor remarca ca intelegerea regulilor din partea unui antrenor este gresita, acest fapt ii va afecta credibilitatea in fata acestora si va creste posibilitatea ca la deciziile viitoare arbitrii sa nu aiba incredere in eventualele contestatii ale antrenorului.

2. Urmareste materiale video specifice

Intrebati orice antrenor din NFL si acesta va va confirma ca petrece cel putin cinci ore in fiecare zi in timpul campionatului urmarind filmari si inregistrari video. Motivul pentru care acestia fac acest lucru este pentru ca aceasta metoda functioneaza. Antrenori precum Bill Belichick sau Jim Harbaugh sunt recunoscuti pentru ca studiaza foarte multe filmari atat in timpul sezonului cat si inafara acestuia si nu este o coincidenta faptul ca cei doi se pot lauda cu procentele cele mai ridicate de victorii reputate dintre antrenorii ,actuali. Studiul antrenamentului si jocurilor propriei echipe il va ajuta pe antrenor sa identifice punctele forte ca si pe cele slabe si aspectele acestuia care trebuie imbunatatite. Studiul filmarilor cu jocul adversarilor ii permite unui antrenor sa anticipeze mai bine capacitatie si slabiciunile acestora si ii permite sa atace golurile critice din capabilitatile si strategia lor.

Antrenorii din NFL si NCAA (NFL – liga profesionista din SUA; NCAA- liga colegiilor din SUA – n.trad) au acces la sisteme video extrem de sofisticate care pot sau nu sa fie disponibile in cluburi din alta parte. Daca echipa in cauza nu dispune de strategie sistematica de filmare, acest neajuns poate fi folosit ca motivare pentru a crea una. Munca de pionierat pentru implementarea unei astfel de strategii va aduce initiatorului nu doar aprecierea tuturor pentru efortul depus, dar il va face pe acesta si un membru indispensabil al corpului antrenorial. Depune eforturi pentru a deveni o parte a solutiei.

3. Gaseste-ti un mentor

Identificarea unui mentor si stabilirea unei relatii puternice cu acesta sunt elemente decisive pentru a deveni un antrenor excelent, indiferent de sport. Un mentor ar trebui sa fie o persoana respectata de antrenor, cu un set de valori aliniate cu ale acestuia si care ii este accesibil antrenorului. In general, antrenorii sunt incantati sa serveasca ca si mentori pentru antrenori mai tineri sau in devenire, atunci cand vad pasiune si talent si sunt in general dispusi sa depuna eforturi pentru a da mai departe cunostintele lor, mai ales atunci cand au fost si ei sprijiniti de un mentor, la randul lor. Indiferent daca un antrenor reuseste sa gaseasca un mentor in tara sa de origine cu care se poate vedea oricand fata in fata sau unul din Statele Unite, cu care poate comunica mai ales prin e-mail, aceste relatii pot insemna imens pentru un tanar antrenor. Pentru antrenorii din Europa, este ideal sa-si gaseasca un mentor intr-un antrenor american de liceu sau colegiu si sa-l contacteze prin e-mail, exprimandu-si interesul de a invata de la acesta. Inceperea unui dialog cu un astfel de antrenor poate fi extrem de benefica.

Bill Parcells, unul dintre cei mai de succes antrenori din istoria NFL, a fost faimos pentru rolul sau de mentor pentru alti antrenori foarte buni, ca si Bill Belichick, Tom Coughlin, si Sean Payton. Bill Walsh, legendarul antrenor al celor de la 49ers (echipa de fotbal San Francisco 49ers – n.trad.) a fost mentor pentru Mike Holmgren, Jim Fassel, si Dennis Green, toti acestia din urma fiind antrenori principali de succes in NFL in diferite momente ale carierei lor. Liga profesionista nord-americana a crescut exponential si datorita faptului ca acesti antrenori legendari s-au ridicat pe umerii uriasilor care i-au precedat.

Mentorii mei ca si antrenor au fost tatal meu si prietenul meu Jim Mora Sr., multa vreme antrenorul echipelor profesioniste New Orleans Saints si Indianapolis Colts. Valorile si perspectiva castigata ca si invatacel al fiecaruia dintre cei doi sunt de nepretuit si acestea au depasit adesea granitele terenului de fotbal si au patruns in modul meu de viata. Daca un antrenor poate gasi pe cineva care a trait deja situatiile intalnite si care este dispus sa ofere sfaturi si incurajari, limitele cresterii personale si profesionale ale acestuia se estompeaza.

4. Obtine feed-back-ul altor antrenori

In cadrul unui corp de antrenori exista oportunitatea de a invata si a creste in valoare. Un antrenor care cere ajutorul colegilor sai cu privire la maniera in care comunica cu jucatorii si le preda acestora jocul, va obtine astfel un ajutor pretios pentru a-si rafina deprinderile. Colegii sunt antrenori obiectivi care doresc la randul lor cresterea in valoare a echipei si vad adesea lucruri care ii scapa altui antrenor, deoarece au posibilitatea de observa stilul de a antrena al acestuia din exterior. Acestia ii pot spune unui antrenor daca a avut o maniera prea negativa sau prea relaxata, daca s-a concentrat prea mult sau prea putin asupra unor aspecte sau daca tehnica si strategia acestuia pot fi imbunatatite. Capacitatea de a accepta fara retineri astfel de critici constructive il va ajuta mult pe un antrenor sa nu devina inchistat intr-o anumita maniera de a antrena – acestea sunt aspecte esentiale pentru ca un antrenor sa devina foarte valoros din toate punctele de vedere.

5. Participa la clinici, tabere si conferinte

Participarea la clinici, tabere si conferinte destinate antrenorilor de fotbal american este una dintre cele mai simple metode de a obtine progrese importante pentru un antrenor, intr-o perioada scurta de timp. In Statele Unite taberele si clinicile de fotbal american sunt organizate in permanenta si acestea tind sa devina tot mai des intalnite si in Europa. In decursul catorva zile, un antrenor poate absorbi atat de multa informatie incat noi procese cognitive vor fi initiate si perspectiva participantului asupra jocului se va schimba complet. Participarea la o clinica de calitate la care predau antrenori de elita poate fi un pas major in cariera oricarui antrenor de fotbal american.

6. Invata noi tipuri de exercitii si tehnici de antrenament

Odata cu aparitia platformelor de partajare video ca si YouTube, orice antrenor a obtinut o cale de acces fara precedent la diferite exercitii si tehnici pentru a-si imbunatati repertoriul folosit cu jucatorii la antrenamente. Imbunatatirea cunostintelor unui antrenor in acest domeniu se poate transpune direct in terenul de joc unde jucatorii vor beneficia imediat de pe urma acestei evolutii. Exercitii si tehnici noi ale jocului pot fi insusite in atat de multe moduri: clinici, tabere, seminarii online, inregistrari de pe YouTube si observarea tehnicilor altor antrenori. Un antrenor trebuie sa invete cat de mult posibil si acest lucru va fi de o mare valoare pentru cariera acestuia.

7. Cunoaste schemele de joc ale liniilor ofensive, defensive si echipelor speciale

Chiar in cazul unui antrenor specializat din cadrul unui corp antrenorial, acesta ar trebui sa inteleaga modul complet de joc, capabilitatile si obiectivele care formeaza strategia intregii echipe. Aceasta abordare holistica va ajuta la intelegerea jocului de catre antrenor si il va ajuta in cazul in care acesta avanseaza catre o pozitie cu o responsabilitate mai mare in cadrul echipei, respectiv daca acesta cauta o pozitie noua in cadrul altui club sportiv de profil. Colegii unui antrenor cu o astfel de abordare il vor respecta pe acesta pentru calitatea intelegerii si cunoasterii jocului si vor cauta sfatul sau inainte de jocurile echipei, iar echipa de management (daca este cazul) va fi mai inclinata sa-i ofere acestuia o pozitie de coordonator sau chiar de antrenor principal in viitor. Daca un antrenor incearca sa devina antrenor principal sau este deja unul, este decisiv ca acesta sa cunoasca intreaga strategie a echipei pe care o conduce pentru a fi in pozitia de a lua decizii in cunostinta de cauza si de a indruma alti antrenori respectiv pe jucatorii echipei ori de cate ori este nevoie.

8. Invata cum sa antrenezi orice pozitie in cadrul unei echipe

Asa cum este important ca un antrenor sa dobandeasca cunoasterea intregii strategii a echipei pe care o antreneza, la fel de important este ca acesta sa invete cum sa antreneze orice pozitie din cadrul jocului. Daca nu se intampla acest lucru, lipsurile antrenorului vor limita in mod serios posibilitatile de dezvoltare ale jucatorilor sai. Daca un atrenor care se ocupa de jucatorii defensivi din linia a doua (linebackers) va putea invata si cum sa antreneze jucatorii ofensivi care receptioneaza pasele aruncate, intrega echipa va beneficia de un antrenor suplimentar pentru aceasta pozitie. Un antrenor prezinta astfel o valoare crescuta pentru jucatorii sai si nu este exclus ca acesta sa vada anumite aspecte care ii scapa antrenorului responsabil cu respectiva pozitie. Daca un antrenor doreste sa avanseze la o pozitie superioara in cadrul echipei sale sau in alta parte, este important ca acesta sa adauge la CV-ul sau specializari multiple. Aproape orice antrenor din NFL a antrenat pe diferite pozitii inainte de a ajunge in aceasta liga celebra, fiind nevoie ca la un moment dat sa dea dovada de flexibilitate si sa profite de noile pozitii care i-au fost oferite si sa ofere la randul sau o valoare adaugata echipelor pe care le-a antrenat, alta decat doar pentru pozitia pentru care s-a specializat. Daca un antrenor nu are inca cunostintele si experienta necesare pentru a antrena pozitii multiple, aceasta slabiciune poate fi transformata cu ambitie si munca intr-un punct forte.

9. Mentine-te la curent cu noutatile din fotbalul american

Noi formatii, strategii si scheme de joc apar tot timpul. Cei mai buni antrenori le analizeaza cat mai des posibil si incearca sa adapteze diferite idei la jocul echipei lor. Un truc de joc poate fi diferenta dintre victorie sau infrangere; o formatie noua de degajare a mingii (punting) poate oferi un avantaj major pentru protejarea impotriva ofensivei adverse precum si o pozitionare buna in campul de joc; un nou pachet defensiv de blitzing poate paraliza ofensiva adversarului pentru o repriza intrega. Un antrenor trebuie sa invete si sa inteleaga avantajele unor astfel de tactici, strategii si scheme de joc – acestea pot sa-i asigure metodele necesare pentru a-si ajuta echipa sa-si surprinda adversarul. Cea mai buna cale de a studia astfel de scheme este ca antrenorii sa urmareasca jocurile din campionatul colegiilor americane si din NFL, cu accent pe primul dintre acestea deoarece in NCAA se incearca mult mai des astfel de idei noi.

Prietenul meu Sam Farmer, autor al rubricii dedicate fotbalului american la Los Angeles Times, spune pe buna dreptate “daca nu-ti place schimbarea, o sa-ti placa si mai putin lipsa de relevanta”. Sam stie bine ce spune, daca un antrenor foloseste sisteme de joc invechite si nu incearca sa ramana in fruntea diverselor curente din fotbalul american (lucru valabil de altfel pentru oricare dintre noi, in orice alt domeniu al vietii), acesta va dobandi in timp reputatia unei persoane ramase in urma, “expirate”.

10. Invata sa iti evaluezi cat mai bine jucatorii

Una dintre greselile cele mai comune pe care le-am observat la antrenori este comisa atunci cand incearca sa-si forteze jucatorii in sistemul in care “antrenorul stie cel mai bine”. Aceasta greseala este o cale sigura pentru ca un antrenor sa-si piarda pozitia. Obiectivul antrenorului este de a alinia in teren cel mai bun 11 posibil, indiferent de costuri. Aceasta inseamna ca antrenorul trebuie sa-si evalueze jucatorii si sa identifice o strategie si o formatie prin care sa utilizeze la maximum talentul acestora. Daca o echipa are receiveri excelenti, nu ar trebui ca antrenorul sa foloseasca o formatie de joc care sa le ofere acestora rolul de a bloca adversarul pentru cursa unui mijlocas din linia a doua (running back) – ca de exemplu o formatie de tip Wing-T. La fel, daca o echipa dispune de jucatori defensivi laterali foarte buni, ar fi o greseala ca antrenorul sa dezvolte o aparare in zona care sa nu ofere acestora posibilitatea unor interceptii defensive (ca de exemplu o aparare de tip Cover 2). Daca echipa dispune de un tight-end (flancheur) foarte bun, ar fi gresit ca antrenorul sa ceara un sistem ofensiv de tip 4-wide set. Un antrenor nu ar trebui sa isi forteze jucatorii intr-un sistem care nu li se potriveste, ci mai degraba acesta poarta responsabilitatea lectiilor trecute si a plasarii lor intr-un sistem care sa le puna in valoare cele mai bune calitati. Un antrenor inteligent va sti cum sa-si adapteze sistemul de joc la calitatile jucatorilor sai si va evita sa-i forteze pe acestia sa se adapteze sistemului sau.

Bonus: ramai deschis la nou

Un lucru pe care un antrenor il invata, la fel ca si un jucator, este ca intotdeauna exista cineva care se descurca mai bine decat el. Daca este vorba de un sistem defensiv sau ofensiv mai eficient, de o structura organizationala deosebita sau de faptul ca adversarii au cei mai buni antrenori coordonatori disponibili, acesti antrenori te pot invata ceva nou despre jocul de fotbal american. Aceste aspecte pot fi insusite in mod direct (comunicand in persoana sau prin e-mail, participand la clinici etc) sau indirect (urmarind jocul altor echipe la televizor sau din tribuna, citind materiale de presa etc), iar un antrenor ar trebui sa absoarba cat mai multa astfel de informatie. Exista intotdeauna ceva nou in jurul nostru iar un antrenor ar trebui sa ramana deschis la idei noi. Daca nu o va face el, se va gasi altcineva sa o faca.

 

Consideri ca ai avea de adaugat ceva la aceasta lista? Ai o poveste buna despre cum sugestiile de mai sus ti-au fost de folos? Te rugam sa ne scrii in sectiunea de comentarii de mai jos.